Nu finns supermiljököket Puustelli Miinus i Nyköping. Kökskonceptet har utvecklats för att vara ett framtidskök och minskar miljöpåverkan med hälften, jämfört med ett vanligt kök.

Miinus-utställningen på Stockholmsvägen 10 i Nyköping.

Det är Puustellis köksbutik på Stockholmsvägen 10 som säljer det nya kökskonceptet från och med lördag den 10 september.

– Miinus-konceptet innebär ett helt nytt sätt att tänka köksinredning. Det är framtiden och bra för miljön. Det kallas ju inte ”supermiljökök” utan anledning, säger Marie Selstig som äger och driver butiken tillsammans med kollegan Annemarie Fredriksson.

Och faktum är att det är fler än företagarna själva som längtat efter Miinus-inredningen, något Puustelli Sveriges vd Mika Ojanne intygar.

– Vi har haft kunder som åkt från Nyköping till våra butiker i Stockholm. Nu slipper de den resan och kan se Miinus-sortimentet på hemmaplan istället, säger han.

Inga spånskivor, inga gifter

Miinuskonceptet utvecklades med målet att kraftigt minska miljöpåverkan och bli köksinredning baserad på moderna värderingar kring miljö och hälsa. Några viktiga delmål var att minska vikten och att minimera inomhusutsläppen, något som blev verklighet när utvecklingsteamet lyckades hitta rätt formel för det nya materialet bio-komposit.

– Kompositen används i kökets stommar. Den är stark, lätt och tål både vatten och höga temperaturer, berättar Annemarie Fredriksson.

Tack vare biokompositen och stommarnas annorlunda design behövs varken spånskivor eller MDF-skivor i Miinusköket.

– Både MDF och spånskivor släpper ut ohälsosam formaldehyd. Tack vare att vi slipper de skivmaterialen slipper vi också de giftiga utsläppen. Det är en viktig anledning till att vi kan kalla Miinusköket helt giftfritt, säger Annemarie Fredriksson.

Speciell design, unikt miljövänligt

Under invigningen av den nya köksutställningen i helgen den 10-11 september var det första tillfället för alla kunder att se Miinus i Nyköping.

– Det känns jätteroligt att vi kan erbjuda fler valmöjligheter. Puustelli Miinus har en helt egen design. Dessutom är vi ensamma på marknaden om ett så här miljövänligt kökskoncept, säger Marie Selstig.

Trots att den officiella säljstarten sker i helgen har redan en Nyköpingsbo fått köpa stommar ur Miinuskonceptet.

– Ägaren till klädbutiken Micke & Co har köpt stommar till sin nyöppnade butik. Han tyckte att de passade perfekt till hans koncept och hans kunder har varit väldigt nyfikna på vad det är när de sett stommarna i hans butik, säger Marie Selstig.

– Men jag är inte alls förvånad – det är en väldigt snygg och annorlunda design på köksinredningen, och det blir väldigt snygga kök.

25 års erfarenhet av köksinredning

Puustelli Nyköping är en av de första butiker i Sverige som får Miinus-sortimentet. Det är ingen slump.

– Vi har funnits i Nyköping i nästan 25 år. Personalen i butiken är ett kunnigt och erfaret gäng som har ritat hundratals kök. De har vad som krävs för att kunna sälja Miinus-konceptet och leverera de högklassiga kökslösningar vi eftersträvar, säger Mika Ojanne.

FOTO: Jonas Eklund STYLING: Paulina Holkeri