När Hauschild + Siegel bygger 55 banbrytande hyresrätter och 31 cykelmotellrum i Västra hamnen i Malmö väljer de Puustelli som köksleverantör. Bostadshuset blir det första i Malmö som byggs utan plats för bilar, och det första i Sverige som nybyggs med supermiljököket Puustelli Miinus.

Eftersom Västra hamnen ligger i Malmös innerstad och Malmö är en trevlig stad att cykla i, har arkitektbyrån valt att satsa på ett djärvt grepp och helt tänka bort biltrafik från Klippern 4. Istället är cykeln i fokus.

– Malmö är Sveriges Amsterdam och en trevlig stad att cykla i, och när marken är dyr är det bättre att den används för bostäder än gator, säger Cord Siegel, ansvarig byggherre och arkitekt på Hauschild + Siegel som både ritar och bygger bostäderna, vilka inte har några boendeparkeringar men gott om plats för cyklar.

Bostäderna blir maximalt miljövänliga, och enligt byråns beräkningar kommer de boendes koldioxidavtryck att bli bara en lite drygt en tredjedel av genomsnittssvenskens, 1,75 ton per år jämfört med genomsnittet på 4,75 ton.

Premiäraffär på projektsidan

Köksinredningen är en del av förklaringen till de låga utsläppen. Brf Klippern 4 blir nämligen Sveriges första nybyggnationsprojekt som byggs med supermiljököket Puustelli Miinus.

– Det är extremt kul att vårt första projekt i Sverige blir just Klippern 4, ett bostadsprojekt som är minst lika nytänkande som Miinus-konceptet i sig. Jag tror att Miinus är en klockren produkt för många byggprojekt idag, eftersom det utan vidare klarar alla de miljökrav som ställs idag, säger Richard Moberg, ansvarig för Miinus hos Puustelli Sverige.

Att arkitekterna valde Miinus beror delvis på att det har ett ekologiskt fotavtryck som är nästan halverat jämfört med ett standardkök, men även designen vägde in i valet.

– Det är en spännande kombination av massivt trä och moderna lättprodukter. Dessutom var de andra köken vi tittade på så lika varandra. Puustelli Miinus avviker utseendemässigt, vilket kändes som ett viktigt kriterium i sammanhanget, säger Cord Siegel.

Det finns även utrymme för cykeln i lägenheten. FOTO: Hauschild + Siegel

Helhetstänk ger fördel Miinus

Lägenheterna är snarlika, trots det blir det 17 olika varianter på köken. Inredningen har ritats av Richard Moberg på Puustelli tillsammans med arkitekterna på Hauschild + Siegel.

– Det är en fördel för oss att de äger hela projektet, från plan till drift och underhåll. Då blir också Miinus mer intressant, eftersom de ser fler aspekter av livscykeln. De ser designen och miljövänligheten som arkitekter, slittåligheten ur driftsynpunkt, vattentåligheten ur säkerhetssynpunkt och så vidare. I ett sånt perspektiv kommer Miinus mer till sin rätt, säger Richard Moberg.

Produktionen av köken har redan inletts på Puustellis fabrik i Harjavalta, Finland, och de första inredningarna monteras i Malmö under vecka 46. Köken i lägenheterna ska vara klara till den 1 februari 2017, hotellrumsköken i mars.

”Början på grön köksrevolution”

Totalt handlar det om 55 hyresrätter och 31 cykelmotellrum som ska inredas med Miinuskök. Ordervärdet ligger på cirka 5 Mkr.

– Det här är en stor affär för Puustelli Sverige vilket självklart är kul. Lika roligt är det erkännande av Miinus unika miljöegenskaper och profilerade design affären är ett bevis på. Förhoppningsvis är detta början på en grön köksrevolution i hela Sverige, säger Richard Moberg.