Finns det något golv som lämpar sig bättre till köket ?

Det beror helt på vilken egenskap man vill sätta främst. Ska det vara underhållsfritt och slitstarkt eller skönt att stå på, vackert eller något annat ?

En sak kan vi vara överens om; Ett köksgolv sliter man ganska hårt på. Det måste våttorkas ofta. Man tappar både kastruller och köksredskap, man spiller och skvätter och det rinner ner på golvet

”Hemmaköket” behöver inte vara som ett ”restaurangkök” där golven spolas med vattenslang, men det måste tåla lite köksarbete.

Golvet fungerar också som en kontrastyta, mot t ex kökssnickerierna. Har du ett ek-kök så bör du kanske inte välja ett ekgolv utan försöka hitta en kontrast ,något som är ljusare eller mörkare.

Är det mycket struktur i golvet kan det vara fördelaktigt att ha något lugnare ovanför så att det inte bli alltför oroligt

Vilket material…?

Trä, parkett:

Ett trägolv är naturligt vackert. Det är skönt och varmt att stå på. Trägolv som helmassiva eller klassiska parkettgolv kan behandlas på olika sätt. De kan fås lackade, oljade, vaxade, pigmenterade i olika färger och träslag. Ett lackat golv blir säkerligen repigt efter något år och behöver slipas och lackas på nytt. Ett oljat golv ger en genuin träkänsla men behöver oljas på nytt varje år i ett köksutrymme, för att inte börja spricka. Värme och fukt torkar ut oljan i golvet.

Laminat:

Fördelen med laminat är att det är hårt och slitstarkt. Dock kan materialet upplevas lite ”klapprigt” att gå på. Laminat finns i många olika färger och mönster.

Det är lättskött och kräver inget underhåll.

Plast , vinyl:

Plastmattor finns i olika kvalitér. Vissa mattor har en tåligare yta och lämpar sig bättre i köksmiljö. Fördelen med plastmattor är att det finns ett stort utbud av färger och mönster. Vissa vinylmattor/plattor har en extremt tålig yta och används även i offentliga miljöer. Plastmattor är lätta att sköta och kräver inget underhåll.

Linoleum, korkoplast:

Linoleum ett naturmaterial som under senare år blivit allt populärare. Dessutom har sortimentet blivit bättre och det finns många färger att välja på. Du kan välja en hel matta eller plattor som kan läggas i olika mönster. Linoleum är ett relativt lättskött golv och man brukar säga att det är ”självläkande”; små repor läker av sig själv med tiden.

Korkoplast är också ett golv av naturmaterial som blivit allt populärare, ett slitstarkt golv med god isoleringsförmåga.

Klinker:

Klinker är det golv som många föredrar i sitt kök. Det är både tåligt och lättskött.Man bör välja ett golvklinker som är hårt. Tappar man ett kärl på golvet t.ex, så ska det tåla det utan att en flisa går. Klinker finns i flera olika färger och mönster. Du kan välja ett klinker som ser ut som ”träplank”t ex. Klinkergolv bör man alltid ha tillsammans med golvvärme. Ett stengolv utan golvvärme känns kallt.

Ett tips: Vill man skapa luftighet och få ytan att kännas större kan man välja samma golv i angränsande rum. T.ex i hallen och matrummet som på bilden.