Det vanligaste är fortfarande att man har kakel i mellandelsutrymmet. Det finns ganska mycket att välja på. Olika färger, storlek, format, mönster. Det finns blanka, matta, kvadratiska, sexkantiga kakelplattor och olika förband.

Kakel följer även de allmänna kökstrenderna. I början av 90-talets när ”lantköket” var i ropet så var det sjösten (tumlad marmor) som gällde, gärna satt på diagonalen. När den moderna kökstrenden slog igenom kom först mosaiken i mindre storlekar, sedan i något större.

Kakel av större format i rak sättning ger en modernare touch, ett mindre i tegelförband ger ett mer traditionellt utseende.

Inspiration från restaurangvärlden och andra delar av världen

Vi har också fått se handmålade Marockanska kakel som ger en touch av orienten. Vi tar gärna inspiration från skilda världsdelar både när det gäller mat och inredning.

Nu under senare tid har vi hämtat mer inspiration från restaurangkök och till denna ”bistrokänsla” har man använt sig av vitt rektangulärt kakel med tegelförband.

Det allra senaste vi har fått se är kakel med grafiska mönster som har en oregelbunden ovankant istället för den jämna linje som vi är vana vid.

Hur ska man välja rätt kakel?

Hur skall man då välja rätt kakel ? Många tänker att det skall gå ton i ton med köket eller bänkskivan, men det blir lätt ganska tråkigt. Då är det mer effektfullt att välja en kontrast. Det kan vara en kontrast till färgen eller mönstret. Är köksluckorna eller bänkskivan väldigt mönstrad kan det vara till fördel om kaklet är lite lugnare, eller om köksluckorna är mörka att kaklet är ljusare. Har luckorna en ”kall” färg så kan kaklet bidra med en varmare kontrast. Oftast är det mer effektfullt när ingredienserna skiljer sig från varandra, då blir inte inredningen som en enda gröt.

I Miinus-köken där man inte behöver ha ett bakstycke i skåpen blir det läckert att ha kakel istället i bakgrunden.

Kan man ha något annat än kakel ? Absolut!

Det har blivit vanligt att använda sig av hela glasskivor, färgade eller helt klara med tapet på baksidan, eller varför inte en befintlig tegelvägg eller timmervägg som man monterar en klar glasskiva på, kanske tom en grafitti-målning. Detta är effektfullt, och praktiskt utan nedsmutsade fogar. Man bör använda sig av härdat glas.

Vill man inte blanda alltför många färger kan man välja samma material som bänkskivan till bakgrundsvägg, t ex. den keramiska bänkskivan eller granitbänkskivan.

Har du tips på något läckert, så skicka in gärna en bild.