I veckan som gått fick väggar och tak färg. Golvet kom också på plats. Vi passade också på att fråga familjen hur de har det i byggkaoset, vilket resulterade i några tips för hur du kan förbereda dig för köksrenoveringen.
De berättar också hur planeringen av ett nytt kök görs på bästa sätt.
Köksrenoveringen i Bandhagen går vidare. Under andra veckans renovering blev nästan alla förberedelser klara inför att köksinredningen anländer under den tredje veckan. Väggarna är spacklade och målade, taket likaså, golvet är på plats och mycket av lister och socklar sitter där de ska.
Spackel och färg
Framför allt är det målaren Tomas som varit på plats i veckan. De grå gipsskivorna har bit för bit spacklats och målats.








Grillat och stormkokat
Medan målningen pågår, passar vi på att kolla hur det går för familjen som lever i renoveringen. Det blir blandade betyg.
– Man blir ju väldigt snabbt medveten om poängerna med ett kök. Och att ha halva vardagsrummet fyllt med köksgrejer är lite sådär. Samtidigt har det varit kul att experimentera med matlagning utan spis, säger Per om upplevelsen.

Matlagningen har flyttat ut på altanen, där det är grill och stormkök som står till buds.
– Grillat är gott så det är egentligen bara bra. Men att förbereda maten tar längre tid utan riktigt kök och rinnande vatten, så det blir ofta lite sena middagar, säger Ulrika.
Hinkar, baljor och trånga handfat
En kökskran är högre än kranen i ett vanligt handfat. Därför får du plats att fylla en kastrull eller att diska under den. Nu har familjen fått vänja sig vid badrumskranar eller just vattnet och kökskranen, som är högre än en vanlig handfatskran, saknar de.
– Vi använder hinkar och baljor, men det blir en del spring. Vi har fuskat en del med papperstallrikar också, när vi ruttnar på att stå ute och diska i mörkret, säger Per.

Från vardagsrum till lagerlokal
Vanligtvis är vardagsrummet det rum där familjen spenderar gemensam tid på kvällar och helger, om de inte är ute eller står i köket. Under renoveringen har umgänget flyttat till barnens rum i stor utsträckning, och vardagsrummet har blivit en kombination av matrum och förvaring.
– Vi borde nog ha tänkt till lite mer kring möbleringen under renoveringen. Vi har ett garage där vi ställt mycket av köksprylarna, men vi borde ha tagit bort mer ur vardagsrummet. Eftersom rummet ska ha så många olika funktioner nu vore det bättre med mer utrymme, säger Per.
Andra saker de gärna hade planerat bättre för är:
- en tillfällig vask, där man kan slå ut vätska
- sopor och sortering. Ett dedikerat utrymme för detta vore önskvärt.
- genomgående engångsmaterial. Ja, diska är bättre och porslin är roligare, men det är inte kul att behöva ge sig ut och diska en massa på kvällen medan mörkret sänker sig.
- satt ihop en meny innan renoveringen, så att man vet vilka köksredskap man behöver.
Med renoveringen blir det också smutsigare än vanligt hemma, även om Ludde & Co har försökt stänga in damm och annat och är noga med att hålla rent efter sig. Trots det tycker Per och Ulrika att det är en fördel att bo kvar i huset medan renoveringen pågår.
– Det är kul att följa renoveringen på nära håll och sakta se köket växa fram. Vi har sett fram emot detta, nu närmar det sig på riktigt, säger Ulrika.

Och trots att det ibland ”känns rätt miserabelt” i allt stök, så har det sina fördelar.
– Matexperimenterandet är kul, det tar jag mig inte tid till på samma sätt annars. Häromdagen lagade jag pannkakor på grillen till exempel – det har jag aldrig gjort förut, säger Per.
– Oavsett så är det ju för en god sak. Vi vet när det tar slut. Och i värsta fall har vi alltid en bra anledning att besöka en trevlig restaurang, haha.

Golvet kommer på plats
Ludde har också jobbat i köket under veckan. Bland annat har han fått upp foder och lister.


Klurigt välja köksgolv
Golvvalet blev svårt för Ulrika och Per. Det var det sista de valde till sitt nya kök, något de inte rekommenderar andra att göra.
– Nej, när vi var klara med allt annat insåg vi att vi nog gjort saker i lite fel ordning. Golvet påverkar hela kökets utseende, så det är bra att tänka på det i tid. Nu fastnade vi för alla favoriter i själva köket – de svarta stommarna, luckorna i trä, den grå, keramiska bänkskivan – att när vi väl kom till golvet, så hade vi skurit ner våra möjligheter lite för mycket, säger Per.
Idén om ett grått golv fanns med redan när luckorna valdes, men varken Per eller Ulrika hade gett sig ut på golvmarknaden och kollat vad som faktiskt finns.
Planen gick i stöpet
Nu visade det sig att planen – ett grått plankgolv i massivt trä – inte gick att förverkliga utan en rejäl omväg. Efter att ha ändrat sig flera gånger, slutade det med att det istället blev ett laminatgolv från Berry Alloc: Stone.
– Det liknar bänkskivan väldigt mycket. Det tror vi vi alla fall – vi har inte haft någon skiva med och jämfört när vi valde golvet, säger Per.
Inför golvläggningen förberedde Ludde genom att dels skruva ned undergolvet ordentligt, dels se till att det var plant och tillräckligt helt för att lägga det nya golvet.


Under fredagen la han det nya golvet, ett Berry Alloc-golv i serien Stone.

Ett bättre sätt att planera nytt kök
Det är visserligen fortfarande mitt i renoveringen, men om Per och Ulrika hade fått chansen att börja om från början – hur hade de gjort?
– Vi hade nog försökt tänka mer konkret helhet hela vägen. Vi hade en klar bild för hela köket framför oss, men vi hade inte gått ner på konkret nivå och faktiskt kollat vad som fanns för alternativ. Ja, vi visste att vi ville ha vitt kakel, men hur stora plattor skulle det vara? Hur brant fasning i plattorna? Och skulle det verkligen vara kritvitt? Samma gäller golv, lampor och övrig inredning, säger Per och fortsätter:
– Vi tycker båda att Miinusköket med sina stommar, innovativa material, kvalitet och miljövänlighet är superläckert och det var inget svårt beslut att bestämma oss för att vi ville ha det. Men vi borde nog ha satt in det i sin kontext flera gånger, innan vi började välja på detaljnivå.
Han punktar upp en lista:
Planera köket rätt: 10 tips från Per och Ulrika
- Se över helheten – vilka behov har vi för köket vad gäller arbets- och förvaringsutrymmen, som uppehållsrum och liknande.
- Skriv en lista på kraven, dels önskemål, dels absoluta krav (till exempel att vattnet ska vara på en viss plats för att rören går där).
- Fundera på ljuset. Hur kan man använda befintligt ljus, var behövs syntetiskt ljus, hur kommer de stora ytornas färg (tak, golv, väggar) påverka ljuset?
- Gör en första plan för kökets inredning – placering, skåp, matbord och så vidare. Några tips får du i Puustelli Miinus guide. Eller ta hjälp med planeringen. När du är klar med detta finns stommarna för ditt nya kök.
- Titta på hur det spelar med de fasta förutsättningarna. Hur mycket ljus kommer köksfönstren bidra med i den uppställning ni skissat upp? Hur förändras kraven på syntetisk belysning?
- Fundera på vägg-, tak- och golvfärger. Besök ett byggvaruhus och titta på alternativen live. Ta gärna med färg-, golv- och kakelprover hem.
- Titta på vilka alternativ du har på luckor, bänkskivor och annat utifrån de önskemål du har om färger på väggar, golv och tak. Här kommer färg- och golvprover väl till pass – fungerar de ihop?
- Testa att vända på det: om du går på drömluckan och drömbänkskivan, vilka färger behöver du i så fall ha på golv och väggar? Om du gillar det du kommer fram till, besök byggvaruhuset igen och se om de färger du vill ha finns för både vägg, eventuellt kakel och golv.
- Se över belysningen igen. Titta på armaturer och se vilka du kan tänka dig. Om du vill ha lampor som går att dimma, kolla så att de armaturer du väljer kan dimmas, eller att de lampor de kräver kan det (till exempel finns LED-lampor som inte kan dimmas).
- Fortsätt på samma sätt – tänk, jämför, kolla upp dina faktiska alternativ, justera och gör igen ända tills du är nöjd och vet att planen är genomförbar.
Längs vägen är det bra att ha kontakt med både din inredare hos Puustelli Miinus och eventuellt med den hantverkare som kommer att göra jobbet i slutänden – då kan du få både idéer och hjälp med dina val.
– Visst, det blir mer omständligt att jobba såhär, men med tanke på att köket ska stå här i minst 30 år så är det värt tiden, säger Per.
Den tredje veckan inleds med kakling. Resultatet av den får du dock se först om en vecka.


Läs mer om köksrenoveringen i Bandhagen:
Första veckan: Från norrländsk jaktstuga till startklart köksutrymme
Detta är bloggserien 28 dagar
Mer om Puustelli Miinus:
Mer om Puustelli Miinus, det miljövänliga köket
Puustellis All Inclusive-service