Slutresultatet – ett funktionellt och trivsamt kök.​ Foto (samtliga bilder i artikeln): Martin Cederblad​
Slutresultatet – ett funktionellt och trivsamt kök.​ Foto (samtliga bilder i artikeln): Martin Cederblad​

Efter sex år i ett kök som sakta förföll tyckte familjen att det var dags att ge både kök och hus ett lyft. Köksrenoveringen gav resultatet att en länge saknad gäst kom tillbaka – lusten att laga mat.

De flyttade in i radhuset söder om Stockholm hösten 2008. Pelle är skribent och egen företagare, Ulrika ekonomiansvarig på en ideell förening. Kort efter flytten föddes deras tredje barn, dottern Elsa.
Matlagning har varit ett intresse för de båda sedan 20-årsåldern. Ulrika växte upp utomlands och har tagit med ett intresse för framför allt asiatisk mat till bordet. För Pelle vaknade intresset under åren på studentkorridor.
– Första gången Pelle bjöd på middag hemma hos sig hade han gjort falukorv i ugn med potatismos. Ingen avancerad rätt, men jag var ändå imponerad av att han faktiskt lagat något, säger Ulrika och skrattar.

​

Jobbade extra som kock

Studentekonomin begränsade de kulinariska utsvävningarna avsevärt, men så ofta det gick veks söndagarna åt restaurangbesök. Pelle minns särskilt ett besök lite extra.
– Det var när vi var på Wedholms fisk. Jag åt pocherad gös – det var en helt fantastisk måltid, och trots att den grävde ett djupt hål i budgeten helt klart värd varenda krona, säger han.
Matintresset höll i sig. Pelle lyckades till och med få hoppa in och jobba som kock på en av studentrestaurangerna några gånger och upptäckte proffskockens sätt att laga mat.
– Kockar är galet effektiva och disciplinerade. Även om jag bara jobbade kanske 10–15 gånger, lärde jag mig saker som jag fortfarande har stor nytta av, säger han.

Kocklusten förtvinade i köket

För Ulrika och Pelle är köket viktigt. Det är en arbetsplats, men också en plats där de gärna umgås med gäster. Köket i radhuset var på alla sätt ett standardkök.
– Skåpstommarna var nog original sedan 1955, men luckor och en del annat var utbytt. Det var tillräckligt fräscht för att funka ett antal år framåt, säger Pelle.
Dessvärre var det låg kvalitet på delar av inredningen. Folien på skåpluckorna var av en typ som drog åt sig smuts, och redan efter något år började limmet att släppa. Kökets planering var också allt annat än optimal, det fanns inga arbetsytor att tala om. Matlagningen blev lidande, det tog lång tid när allt var så opraktiskt och lusten att kocka blev stadigt allt mindre.
När vitvarorna började ge upp en efter en, bestämde sig Pelle och Ulrika för att det fick vara nog.
– Det trillade ut bitar ur diskmaskinen varje gång vi öppnade den. Vredet till ugnen var trasigt, så den gick inte att stänga av helt – ugnslampan var ständigt tänd, ända tills den brunnit ut. Det blev tråkigt att laga mat, bara irritation och ilska, säger Ulrika.

Transparenta överskåp ger en känsla av hylla men också skåpets fördelar.​​
Transparenta överskåp ger en känsla av hylla men också skåpets fördelar.​​

Snyggt, smart och miljövänligt

De började prata om hur de ville ha sitt nya kök. Vissa saker var självklara, som induktionsspis. Och arbetsytor så klart.
Pelle upptäckte Miinusköket på Hem & Villa-mässan 2013.
– Jag fastnade för den annorlunda designen, framför allt överskåpen. Jag gillar egentligen hyllor i ett kök, det blir luftigt och lätt att ta det man behöver. Men allt som står på dem blir lätt dammigt och fett. Överskåpen med vitrinluckor är luftiga utan att sakerna blir smutsiga, säger han.
Att köket var så innovativt var också ett argument.
– Jag gillar verkligen när människor tänker nytt och gör något bättre. Stommarna i biokomposit och alla andra delar i smarta material tycker jag är dunder. Att köket är miljövänligt känns bra, vi har tre barn som ska bo på jorden ett tag till, säger Pelle.

Den nya dörren, till höger i bild, knyter ihop köket och vardagsrummet.​
Den nya dörren, till höger i bild, knyter ihop köket och vardagsrummet.​

Ny dörr en utmaning för arbetsytan

När Miinusköket började säljas var Pelle och Ulrika några av de första att boka in en köksplanering. Köksinredaren Pekka Ojanne besökte dem hemma och pratade om planer och idéer. Högst på prioriteringslistan stod ett funktionellt kök. Det skulle vara bra att laga mat i och trevligt att umgås i. Eftersom köksutrymmet var begränsat hade familjen själva inte riktigt hittat rätt i möbleringen.
– Det gamla köket hade ingen kontakt med vardagsrummet utan enbart med hallen. Från första stund kändes det att man gärna ville knyta samman dessa utrymmen, så det blev en dörröppning till vardagsrummet från köket. Utmaningen var att få tillräckligt med bra arbetsytor nu när dörröppningen tog bort nästan en meter, säger Pekka Ojanne.
– Dessutom var det viktigt att få in en bra matplats i köket. Genom att höja matbordshöjden till 90 centimeters höjd blev det en fin kombo som också ger en bra extra arbetsyta vid behov.
Efter mötet tog Pekka fram ett förslag på hur köket skulle kunna se ut. I förslaget fanns ett lite bredare kylskåp med fryslåda, något som gav frysmöjlighet utan att tappa kylutrymme.

Det tog tid att hitta rätt med golvet, men till slut blev det ett laminatgolv i samma färg som bänkskivan.​​
Det tog tid att hitta rätt med golvet, men till slut blev det ett laminatgolv i samma färg som bänkskivan.​​

Golvet blev värsta huvudvärken

Efter några turer fram och tillbaka fanns en färdig ritning. Nu var det dags att välja luckor, bänkskiva, kakel och golv.
– Jag och Pelle diskuterade många varv om hur vi ville ha det. Det är svårt att skaffa sig en helhetsbild innan allt är på plats, säger Ulrika.
De valde den ljusa luckan Alba i teknisk faner och en betonggrå keramisk bänkskiva i färgen Fokos Piombo.
– Svårast var att välja golv. Vi visste att vi inte ville ha ett ljust golv, det hade vi i gamla köket och det blev skitigt direkt. Därför hade vi tänkt oss ett grått ekgolv, men hittade inget som föll oss i smaken. Nu valde vi till slut ett laminatgolv som passar väldigt bra med bänkskivan, säger Pelle.

Bekväm köksrenovering

Rivningen av det gamla köket tog de hand om själva, resten av arbetet lämnade de till Puustelli Miinus certifierade hantverkare.
– Det är kul att renovera själv, men med tre barn i familjen funkar det inte. Att Puustelli själva har kontakt med hantverkare kändes tryggt och renoveringen blev väldigt bekväm för oss, säger Pelle.
Renoveringen tog fyra veckor. Själva monteringen av köket tog sju arbetsdagar.

​

”Kul att laga mat igen”

Nu har de hunnit leva med köket i några månader.
– Vi har fått ett kök som passar både oss och huset bättre, säger Ulrika.
– Plötsligt är det kul att laga mat igen. Allt är så mycket enklare med bra plats och bra köksmaskiner. Vi har upptäckt hur stor mental skillnad det blir med ett bra kök, säger Pelle.
Köket har mindre förvaring än tidigare, men det har fungerat bättre än väntat.
– Vi har frågat oss vad vi egentligen behöver i köket och upptäckt att vi kan vara utan mycket. Färre skåp, lådor och prylar gör det enklare att städa också, säger Ulrika.

Den 7 mm tjocka, keramiska bänkskivan är en tålig favorit i nya köket.​
Den 7 mm tjocka, keramiska bänkskivan är en tålig favorit i nya köket.​

 

Smidig kompostlåda.​
Smidig kompostlåda.​
Diskskåpet är en annan favorit.​
Diskskåpet är en annan favorit.​

"Allt" är bättre

Allt har blivit bättre i köket, säger hon, men är extra nöjd med blandaren, den inbyggda diskmaskinen och den keramiska bänkskivan där du kan ställa ifrån dig heta pannor utan att den tar skada.
– Och så älskar jag kompostlådans placering i arbetshöjd, säger Ulrika.
Pelle lyfter fram arbetsytorna och blandaren som favoriter.
– Diskskåpet gillar jag också väldigt mycket, det gör det enkelt att hålla rent på bänken, säger han.
– Men bäst av allt är ändå det mentala. Vi har återfått lusten att laga mat. Det är vi väldigt glada för.

Blandare med optisk på- och avstängning.​
Blandare med optisk på- och avstängning.​

 

Fem tips från Ulrika och Pelle inför köksrenoveringen

1.  Lägg mycket tid på att ta reda på vilka behov ni har i köket innan ni börjar planera. Ha ett block där du noterar saker direkt när du kommer på dem.

2. Mät och räkna. Kolla hur mycket förvaringsutrymme ni har nu och hur mycket ni skulle behöva egentligen. Färre skåp ger ett luftigare kök. 

3. Tänk större än köket. Måste det ha de väggar det har, eller skulle ni vinna på en lite större omgörning?

4. Glöm inte att planera belysning och armaturer.

5. Använd Puustellis All Inclusive-service. Det underlättar otroligt mycket med en kontaktperson som sköter hela processen, från rivning till färdigt kök.