Bild på kolfilterfläkt i miljö.

Köksfläkten är en central del av köket och ska passa in såväl i form som funktion. Innan du ser till det estetiska är det bra att veta vilken typ av fläkt som passar bäst i just ditt kök.
Kolfilter, utsugsfläkt eller alliance? Vi reder ut skillnaderna mellan dem.

Det allra första du ska göra innan du väljer vilken typ av fläkt du vill ha är att se över reglerna för vad som gäller i ditt hus. Bor du i ett flerbostadshus är det nämligen ofta endast en fläkttyp som tillåts. Vilken det är kan din hyresvärd eller bostadsrättsförening svara på. Bor du i villa däremot så är det fritt fram att välja mellan de tre; kolfilter, utsug eller alliance.

Kolfilter – enkel på gott och ont

En kolfilterfläkt, eller återcirkulerande fläkt som det även heter, renar luften från os och fett och blåser den tillbaka ut i rummet igen. Kolfilterfläkten fungerar i alla typer av bostäder.

Fördelarna

Eftersom kolfilterfläkten inte är beroende av husets ventilationssystem är den enkel att ansluta. I och med att ingen varmluft sugs ut ur huset spar den på värmen. Den är dessutom den billigaste av alla fläkttyper sett till såväl inköp som installation.

Kolfilter till köksfläkt från Electrolux.
Kolfilter behöver bytas ut med jämna mellanrum. En merkostnad som är lätt att förbise. Bilden: Superkolfilter från Electrolux.

Nackdelarna

Bullernivån på kolfilterfläkten kan bli riktigt jobbig i de högsta effektlägena. För att komma ner till nivåer som känns okej när du står vid spisen är det de dyrare modellerna som gäller. Ett kolfilter behöver dessutom bytas ut ungefär var fjärde månad för att bibehålla fläktens kapacitet.
Enligt Boverket ska en köksfläkt klara av att rensa bort 75 procent av matoset från luften. Det är det dessvärre inte alla kolfilterfläktar som klarar.

Om du väljer kolfilter:

  • Läs produktbladet noga och jämför framför allt effekten mellan de olika modellerna. Längre ned visar vi hur du enkelt räknar ut hur hög effekt som krävs för ditt kök.
  • Jämför bullernivåer. En godtagbar maxnivå är ca 70 decibel.
  • Se vad kolfiltret för den aktuella modellen kostar. Du kommer att behöva byta det regelbundet.

Utsugsfläkt – tyst och effektiv

Utsugsfläkten leder ut all luft som sugs igenom fläkten ut ur huset genom ett frånluftsrör. Bor du i hus med självdrag är utsugsfläkten ofta det mest effektiva valet. Den här typen finns också som en kombinationsfläkt med kolfilter som filtrerar bort oset i luften innan det transporteras ut via ventilationen. I flerbostadshus, där ventilationsrören kan vara flera meter långa, minskar det brandrisken ordentligt.

Fördelarna

Utsugsfläkten är både tyst och effektiv. En kombination som i stort sett är omöjlig att uppnå med kolfilterfläkten. Dessutom blåser den ut fukten ur huset, vilket är tacksamt för alla villaägare.

Nackdelarna

Det är en del att hålla reda på när du ska installera en utsugsfläkt. Behöver du dra nya ventilationskanaler, till exempel, behöver de först godkännas av kommunen. Fasta eldragningar och regler kring brandsäkerhet gör att du ofta behöver ta hjälp av både en elektriker och en sotare.
En annan nackdel med utsugsfläkten är att ingen av den varmluft som tas upp av fläkten kommer huset tillgodo eftersom all varmluft blåser rakt ut.

Om utsugsfläkten passar dig bäst:

  • Se över befintliga ventilationskanaler. De behöver ofta provtryckas innan de kan godkännas för en ny fläkt.
  • Det finns en del regler för hur en utsugsfläkt ska placeras i köket. Läs på och ha med dessa i planeringen av ditt nya kök. Informationen kan du ofta hitta i fläktens produktblad.

Alliancefläkt – helhetslösningen

Alliancefläkten är en variant av utsugsfläkten. Den fungerar på ungefär samma sätt men kopplas till husets centralventilation och skapar en ”allians” mellan till exempel tvättstuga, badrum och kök. Alliancefläktar fungerar fint i både en- och flerbostadshus.

Ritning på alliance-fläkt och ventilationskanaler till olika rum.
Så här kan en alliancelösning se ut. Bild: cylinda.se

Fördelarna

En alliancelösning kan ge högre ventilationseffekt i hela huset. Den kan också ge möjlighet att styra alla ventilationspunkter med ett reglage. Du kan till exempel vädra ut badrummet efter en dusch via köksfläkten.

Nackdelarna

Alliance kräver att alla ventilationsenheter fungerar tillsammans. Du kan med andra ord inte byta din köksfläkt hur som helst om du har en alliancelösning. Denna är också den dyraste av alla fläkttyper och det finns färre modeller att välja mellan.

Om du väljer alliance:

  • Kontrollera att din nya fläkt är kompatibel om du har du en alliancelösning sedan tidigare.
  • Ska du installera en ny alliancelösning är det klokt att konsultera en ventilationsfirma för att vara säker på att resultatet blir så bra som möjligt.

 

Så effektiv bör din fläkt vara

När du väljer fläkt är det bra att komma ihåg att ju större dit kök är desto effektivare fläkt behöver du. Som tur är finns ett enkelt sätt att räkna ut hur hög effekt ditt kök behöver:

  1. Räkna fram kökets volym genom att multiplicera kökets längd, bredd och höjd
  2. Multiplicera volymen × 6 = lägsta effekt (anges i m3/h i produktbladen)
  3. Multiplicera volymen × 12 = högsta effekt

 

Fler inspirerande artiklar om att planera nytt kök:

Vill du ha hjälp med planeringen av ditt eget kök?
Beställ en kostnadsfri köksplanering med Puustelli Miinus!

Ladda ner Miinus tips för köksplaneringen

 

Möt några av Miinus kunder