Varenda fotograf, filmare, inredare och arkitekt vet om det: rätt ljus är skillnaden mellan fiasko och succé.
Det gäller även i köket: För att ditt nya kök verkligen ska bli det rum du vill ha, måste ljuset få ta tid i planeringen.
Här är tipsen som gör jobbet enklare.

Inför köksrenoveringen är det inspirerande och smart att bläddra i kökstidningar och kataloger, surfa in på Pinterest eller att bara helt enkelt googla för att få hjälp att skapa sitt drömkök. Men många gånger när vi tittar på de där bilderna, glömmer vi bort att kika på en avgörande faktor för känslan i köket: belysningen.

Lika viktig som den är för slutresultatet, lika svår är den att få grepp om. Det finns tusentals armaturer att välja mellan och i varje enskilt kök finns dussintals olika möjligheter.
Men det finns några grundläggande knep som hjälper dig på vägen.

1–2–3 för funktion, fokus och känsla  

Köket har olika roller olika tider på dygnet. Dessutom har du behov av olika belysning beroende på vad du gör just nu. Ofta delas belysningens funktioner in i tre grupper:

  1. arbetsbelysning

  2. allmänbelysning

  3. stämningsbelysning

 

1. Arbetsbelysningen

Vid arbetsbänkar, spis med mera behöver du tillräckligt stark belysning som belyser jämnt. Dessutom ska det återge färger korrekt.
Viktigt med denna typ av belysning är att den är placerad så att den inte bländar: i Miinusköket sitter arbetsbelysningen i överskåpets framkant.
Tänk på att äldre människor har behov av betydligt starkare belysning än yngre.

2. Allmänbelysningen

Det finns stora fördelar med att kunna tända upp ordentligt i ett kök, till exempel när du städar. Viktigt med allmänbelysningen är att den är just allmän: den ska ge ett jämnt, tillräckligt starkt ljus över hela köket. Belysningen över köksbordet kan vara en del av allmänbelysningen, men är sällan tillräcklig bara i sig.
Med en dimmer på allmänbelysningen kan den också bli en viktig del i stämningsbelysningen.

3. Stämningsbelysning

När du sitter och äter eller hänger i köket med gäster är allmänbelysningen och arbetsbelysningen sällan optimala. Istället vill du ha stämningsbelysning – gärna en kombination av punktbelysning riktad mot till exempel enskilda delar av köket, och funktionell belysning över umgängesytor som matbord, bardisk eller liknande.  

När du planerar belysningen, glöm inte uttag för till exempel adventsstjärna om du vill kunna ha en sådan i köket.

Tänk på detta när du planerar köksbelysningen

Här är de viktigaste faktorerna som påverkar belysningen i ditt kök.


Lamptyp

Idag kommer LED-lamporna på bred front. Av goda skäl: LED-lampor har en brinntid på 50 000 och 100 000 timmar, och drar mycket mindre ström än äldre lamptyper. De finns också i en lång rad olika färger, från varmgult till kallt vitt. I Miinusköket rekommenderar vi LED-lampor av miljöskäl.
Andra lamptyper är lysrör, halogen, lågenergilampor och glödlampor.
Tänk på att inte alla lamptyper kan dimmas.

Styrka

Hur starka lampor ska du ha på olika platser?
Ljusstyrka uttrycks i Lumen (lm). I tabellen nedan ser du Energimyndighetens rekommendationer för styrka och färgtemperatur på olika typer av belysning.

Färg

Vitt ljus är sällan riktigt vitt. Normalt är det lite gult eller lite blått. Gamla lysrörslampor ger ofta ett grönt ljus till och med.
Ljusets färg anges med dess färgtemperatur, vilken anges i måttet Kelvin.
Här ser du vilken färg ljuset får vid olika färgtemperatur.

​
Tabell, Energimyndighetens rekommendation för ljus i köket

Form, vinkel och placering

Ljusets form och vinkel spelar också roll för upplevelsen, liksom placeringen. Arbetsbelysning och allmänbelysning har mer eller mindre sina givna placeringar. Båda typerna ska gärna ge ett jämnt ljus.
Stämningsbelysningen är friare – här handlar det om tycke och smak i första hand. Vill du ha fokuserade spotlights eller en mjuklysande ljuslist? Downlights i taket eller lampor bakom skåpen som lyser uppåt? Transparenta eller täta lampskärmar? Breda eller smala ljuskäglor?
Vad gäller färgtemperatur är det bra att försöka hålla sig till samma temperatur i alla armaturer som ska lysa samtidigt, annars blir det lätt rörigt.

Budget

Hur mycket du än vill finns alltid en gräns för vad du kan göra – pengarna. Det finns fantastiskt roliga, vackra, smarta lamparmaturer, men ju mer speciella desto mer kostar de ofta.
Håll koll på kostnaden för vad du planerar hela vägen igenom planeringen, så slipper du tråkiga överraskningar i slutänden.

 

Fråga våra köksinredare

Har du frågor eller funderingar kring belysningen, passa gärna på att fråga våra köksinredare om detta. Antingen när du besöker dem i butiken eller när de besöker dig i hemmet för en köksplanering.
Lycka till!