Bild på barn i kök
Barnen är gärna i köket med (eller utan) mamma och pappa. Och självklart ska de få vara det! För att det ska funka så smidigt som möjligt är det en bra idé att se till att ge plats för barnen redan i planeringsskedet.

För barnfamiljen som planerar nytt kök finns många fördelar med att i tid låta barnen få ta plats.

Att låta barn vara med och laga mat är både lärorikt för barnen och ett härligt sätt för alla att umgås. Här får de lära sig om råvaror, träna motorik, prova olika smaker och öva på att mäta och räkna.
Men ett kök är i regel inte byggt för barn och kan vara prövande för dem att vistas i. Det är högt, vasst, varmt och halt. Mycket går dock mycket att lösa redan i planeringsstadiet av ditt nya kök.

Välj bänkskiva med omsorg. Den bör vara tålig men samtidigt inte för hård. Sten tål det mesta men gör å andra sidan glas och porslin skört då det med säkerhet kommer att stötas och bankas mot skivan. Trä är skonsammare för andra material, men naggas å andra sidan lätt vid allt för ovarsam behandling. Räkna dessutom med spill och kladd. En plan och blank yta är lättast att rengöra.

Ge barnen en egen plats. Gärna en bit från spisen men inom räckhåll för kranen. Planera in ett avbrott i arbetsbänkens nedre täckskiva vid barnens plats där ett litet utdragbart steg kan förvaras. Det gör det enkelt för barnet att komma i arbetshöjd och de slipper släpa på pallar fram och tillbaka. Vill du hellre ha pall, se till att det finns utrymme för den i närheten av arbetsbänken.

Egna redskap gör det extra roligt för barnen. Planera för en egen kökslåda där de kan förvara sin egen skärbräda, potatisskalare, skålar och former. Välj gärna redskap i trä. Det är tyst, hållbart och garanterat fritt från PVC.

Slipp tjatet om att stänga av kranen och välj en rörelsekänslig blandare. Det är dessutom en fascinerande funktion för barnen som tillför lite magi.

Ett säkert kök är ett avslappnat kök. Du vill kunna lämna barnen till sina uppgifter och fokusera på det du gör. Med konstant överhängande faror blir matlagningen inte den sköna och roliga stund den bör vara. Placera därför ugn och mikrougn högt och välj en induktionshäll för att minimera brännrisken. Barnsäkra givetvis kökslådorna. Vassa knivar placeras dock säkrast på en magnetlist utom räckhåll. Barn kan ha flinka fingrar och lyckas ibland dyrka upp de mest svårgenomträngliga säkerhetsanordningar.

 

Fler artiklar som kan intressera dig:

Vill du ha hjälp med planeringen av ditt eget kök?
Beställ en kostnadsfri köksplanering med Puustelli Miinus!

Ladda ner Miinus tips för köksplaneringen