I köksbutiken finns en pryl för varje sak du någonsin kan komma på att göra i köket. Inte riktigt alla förtjänar sin plats i köket kanske, men en rejäl skärbräda gör det absolut.

Att laga mat är en riktig materialsport. Allt går att utveckla och det kommer nya saker hela tiden. Men frågar man en kock om vad som verkligen behövs i ett kök svarar hen att det enda som egentligen behövs är en riktigt vass kniv och en stadig skärbräda.

Frågar man hemkunskapsläraren (det hette det på min tid) skulle hon (det var alltid en hon) lägga till att det är bra med olika skärbrädor för kött och grönsaker och att de ska diska omedelbums efter varje användning. Hon kanske skulle lägga till att knivar inte bör diskas i diskmaskin.

Och det skulle säkert kocken också hålla med om.

Naturmaterial och stora brädor

Men skärbrädor då, vad är hett just nu? Alla material finns ju tillgängliga, och de har sina för- och nackdelar. En liten genomgång finns till exempel i den här bloggen: http://www.barariktigmat.se/index.php/teknik/utrustning/item/247-skarbrador/247-skarbrador

Tittar man på mässorna jag besöker i år ser man mycket naturmaterial. Massor av skärbrädor i sten och i trä. Riktigt stora skärbrädor är också vanligt, och skärbrädor i lite mer ovanliga former, inte bara rektangulära.

Skärbräda eller uppläggningsbricka? En bra kombo av båda, helt enkelt.​
Skärbräda eller uppläggningsbricka? En bra kombo av båda, helt enkelt.​

Skärbräda eller bricka?

Man skiljer också på ”cutting boards” och ”serving platters”, där väl de sistnämnda mer fungerar som brickor än som egentliga skärbrädor. Man kan väl tänka att sten heller inte är det bästa att skära på för knivarnas skull.

Några riktigt fina skärbrädor (eller brickor då) finns hos http://www.dutchdeluxes.com/