När Marek hittade det ekologiska köket blev det ett naturligt val.Det skulle vara funktionellt och passa in i lägenheten samtidigt som det skulle kännas modernt.
Val av material blev viktigt då rummet inte hade några fönster.

Vi kommer in i en liten hall som leder oss direkt till köket. Ljuset från vardagsrummet reflekteras mot det vitmålade trägolvet som har varit med sedan huset byggdes på 1930-talet. Det moderna ekologiska köket från Puustelli Miinus har en lugn och stilren utformning som passar bra ihop med husets arkitektur.

- Det är en övernattningslägenhet som jag använder i veckorna när jag är i Stockholm, berättar Marek Ryden. Jag arbetar i Stockholm och bor utanför Sigtuna.

Köket ligger i direkt anslutning till hallen.

Färg och form som passar lägenheten

Marek har haft lägenheten sedan 2015. Han köpte lägenheten samtidigt som han byggde hus utanför Sigtuna. Köksinredningen har luckor i specialfaner i trä och tunna bänkskivor i vit keramik.

- Jag ville ha ett funktionellt kök. Det skulle passa lägenhetens form och gärna någonting som inte var så tungt, inte för enkelt, samtidigt som det skulle kännas modernt.

Den stora öppningen till vardagsrummet gör att ljustet når ända in till det fönsterlösa köket.

Passion för matlagning

- Matlagning är en av mina stora passioner. Det är jätteviktigt för mig att ha att kök som fungerar bra.

Marek lagar gärna italiensk mat men han tycker också om att laga olika typer av slowfood som grytor som ska stå i ugnen i sex till åtta timmar.

- Matlagning är ett skapande. Det är både en passion och ett sätt att koppla av. Fokusera tankarna på att skapa någonting som jag och andra kan njuta av, berättar han.

Köket har trots sin storlek bra arbetsytor och mycket förvaringsmöjligheter.

- Det måste finnas smarta ytor, det måste stödja mig i matlagning och sen måste det vara snyggt också.

Marek har ett stort vinintresse så en vinkyl var en självklarhet.

Ekologiskt val blir naturligt när man känner till det

Renoveringen blev aktuellt av flera anledningar. Behovet fanns rent estetiskt och att den gamla inredningen var sliten, förklarar Marek.

Efter lite letande på nätet valde han Puustellis ekologiska kollektion Miinus som bara har funnits i några år.

- Jag kände inte till ekologiska kök innan. Men när jag satt och läste igenom vad som fanns på marknaden så hittade jag Miinusköket och den ekologiska aspekten med det. Det blir fullständigt naturligt när man känner till det, säger han och fortsätter:

- Alla som har varit här är jätteimponerade och håller med om hur smart det är med ett ekologiskt kök.

Köksluckan står på glänt och innanför ser vi den unika och ekologiska stommen i biokomposit.

Ett rum utan fönster kräver rätt val av material

Inredaren Karin Zehlen från Puustelli har planerat köket. Hon berättar att tidigare var det röda luckor som fick rummet att kännas mindre.

- Karin var till stor hjälp med planeringen i allt från val av material till utrustning och själva designen av köket, säger Marek.

- Eftersom rummet inte har några egna fönster så behövdes lite ljusare material. Utifrån det tillsammans med mina önskemål om en modern och inte för tung inredning så hittade vi rätt.

Boka en köksplanering

Kariin Zehlen från Puustelli på Kungsholmen har planerat Mareks kök.

När Marek reste bort renoverades lägenheten

Köksleverantörens All Inclusive-koncept där allt från planering till monterat och färdigt kök ingår passade utmärkt för Marek. Renoveringen gjordes när han var på en längre resa utomlands.

- Det var helt perfekt för mig. Jag tycker att det har fungerat oerhört bra. Var det några frågor så stämde vi av det per telefon och när jag kom tillbaka hem så var köket klart.

Hela lägenheten har förändrats

- Jag tycker att det är roligare att laga mat här. Det är definitivt roligare att bjuda hem släkt och vänner. Hela lägenheten har blivit mer trivsam av det nya köket, säger Marek och avslutar:

- Det jag gillar mest med köket är nog lättheten i intrycket. Allt från att bänkskivan är så tunn men ändå hållbar till hur skåpsluckorna är utformade. Jag gillar verkligen hur vi har fått ihop det.

Boka en köksplanering

Köket innehåller

  • Lucka: TP16V Oljad vågrät faner ”Alba”
  • Stomme: Biokomposit ”bc30 Korn”
  • Handtag: Stainless steel look ”Milo”
  • Bänkskiva: Keramik ”Coll Avorlo Collection”
  • Maskiner: Siemens

Vi hälsar på

  • Här bor: Marek Ryden
  • Plats: Fredhäll i Stockholm
  • Byggår: 1933
  • Bäst med köket: Lättheten i intrycket

Text & Foto:Jonas Eklund
Styling:Paulina Holkeri