Isabelle McAllister överraskade sig själv och valde ett Miinuskök.​
Isabelle McAllister överraskade sig själv och valde ett Miinuskök.​


Vi har sett henne i program som Äntligen hemma och Fixa rummet, inspirerats av henne i mängder med tidningsartiklar och fått smarta råd och tips i hennes bloggar.
Nu har designern och inredaren Isabelle McAllister flyttat in i sin nya lägenhet på Södermalm i Stockholm – en lägenhet som fått ett nytt, funktionellt kök.

Isabelle McAllisters familj består av maken Erik, 42, och barnen Della och Beppe, 9 respektive 5 år gamla. De senaste tio åren har de bott i en lägenhet på 74 kvadratmeter, bara ett stenkast ifrån den nya lägenheten.
– Erik och jag har bott där som ensamt par, vi har fått barn där, vi har gift oss där ... det kändes som om det var dags för en förändring, säger Isabelle.
Den nya lägenheten är på 95 kvadrat – ingen jätteskillnad, men kvadraten är fördelade på två våningar, och dessutom är det högt i tak i lägenheten.
– Det känns som om vi har flyttat till ett slott, säger Isabelle med ett stort leende.

Isabelle McAllister älskar färg och lät Puustelli specialmåla luckorna till hennes kök. Kaklet över spisen kommer från Marrakech Design.​
Isabelle McAllister älskar färg och lät Puustelli specialmåla luckorna till hennes kök. Kaklet över spisen kommer från Marrakech Design.​
​Luckor i borstad furu.​ Bänkskiva i svart, matt granit.​
​Luckor i borstad furu.​ Bänkskiva i svart, matt granit.​

 

Totalrenoverade under två månader

Isabelle McAllister har gjort sig känd som en energisk och kreativ designer och inredare. Det är ingen roll hon bara spelat i teve – det är verkligen full fart kring Isabelle hela tiden. (Intervjun för denna artikel genomfördes samtidigt som Isabelle förberedde en fotografering för Beckers Färg i hemmet, parallellt med att hennes nya kök fotograferades.)

​Fönstret ger massor med ljus i köket. Men snedtaket gör att det inte går att ha några skåp över bänkarna.​
​Fönstret ger massor med ljus i köket. Men snedtaket gör att det inte går att ha några skåp över bänkarna.​


Den nya lägenheten gav ett perfekt utlopp för Isabelles idéer och energi. Under två månader höll hon på att renovera samtidigt som familjen bodde här. Bland allt som gjordes revs det utslitna lägenhetsköket ut och ett nytt kök byggdes på övervåningen. Det blev oväntat nog ett Miinuskök.
– Jag hade egentligen tänkt köpa stommar på Blocket och bygga mitt eget brick-a-brack-kök. Men så upptäckte jag Puustelli Miinus på Hem & Villa-mässan i höstas, berättar Isabelle.

Innovativt och ekologiskt fällde avgörandet

Precis bredvid scenen där Isabelle skulle hålla föredrag fanns Puustelli Miinus monter. När Isabelle gick förbi fångade den hennes uppmärksamhet.
– Jag fastnade för den annorlunda designen och började prata med Pekka (Ojanne) i montern. Han berättade om det ekologiska kökskonceptet, säger Isabelle.
– Det är det som är grejen – ett snyggt kök kan du få från vem som helst, men det här är snyggt och ekologiskt. Och det är omgjort från grunden, helt nytänkt, till skillnad från andra kök som kallas miljövänliga.
Miljöaspekten är något hon brinner för.
– Ja, det är svinviktigt. Men samtidigt, hade det varit ett ekologiskt kök som varit fult, eller om materialkänslan inte hade varit bra, då hade jag inte fastnat för det här köket heller, säger Isabelle.

Satte egen färg på luckorna

Isabelles kök har inga överskåp. Istället är det underskåp med en rejäl granitskiva på. Luckorna på underskåpen är härligt blå, en färg som inte finns i Miinussortimentet.
– Jag gillar färg väldigt mycket, det skapar en annan dimension på något sätt. Därför lät jag Puustelli lackera luckorna i den här blå färgen, säger Isabelle.

​Den rostiga metallplåten bryter av både i färg och yta.​
​Den rostiga metallplåten bryter av både i färg och yta.​


En annan annorlunda detalj i köket är luckan på kylskåpet, en rostig plåt Isabelle hittat på lantstället i Dalarna.
– För mig är det viktigt med brytningen mellan nytt och gammalt och med olika materials egna karaktärer. Från början ville jag ha en retrokyl med rundare former, men jag insåg att de inte sväljer något. Istället kom jag ihåg den här metallplåten, som blev en perfekt kylskåpsdörr, säger hon.

Eftersom snedtaket inte ger plats för några överskåp, har Isabelle byggt ett separat jättevitrinskåp av stommar från Puustelli Miinus.​
Eftersom snedtaket inte ger plats för några överskåp, har Isabelle byggt ett separat jättevitrinskåp av stommar från Puustelli Miinus.​
​Den diagonala slån i stommarna för tankarna till brandstegar i New York, tycker Isabelle.​
​Den diagonala slån i stommarna för tankarna till brandstegar i New York, tycker Isabelle.​

Vitrinskåp av överskåp

Som kompensation för överskåp har Isabelle McAllister byggt ett rejält, väggfast vitrinskåp på väggen mittemot köket. Det gjorde hon av nakna Miinusstommar och vitrinluckor i klarglas.
– Jag tycker väldigt mycket om formen på stommarna, de får mig att tänka på brandtrappor i New York, säger hon.

Skåpet är redan välfyllt med saker – gärna knallfärgiga, mönstrade. Det strama och avskalade verkar inte ligga för Isabelle, något som syns också i detaljerna i köket: lampan formad som en blomma, trollsländekrokarna ... det finns hela tiden nya små detaljer att upptäcka i McAllisters kök och lägenhet. Sannolikt är det också så att om du kommer hem till Isabelle, och sedan gör ett nytt besök några månader senare, så kommer det att finnas nya saker att upptäcka. Och det är precis som det ska vara enligt Isabelle.
– Inredning är något som måste få växa in, ett hem är något man bygger med tiden. Även för någon som jag själv som jobbar med det, avslutar Isabelle.  

Detaljer, detaljer. Isabelles kök innehåller mycket att upptäcka. Liten frys under bänken. Smidig soppåse i arbetshöjd.


Isabelles kök del för del

Luckor: borstad furu målade i blått. Vitrindelen i svartgrå björk med klart glas, respektive frostat glas nedtill
Stommar: svart biokomposit
Bänkskiva: i matt svart granit, 3 cm tjock
Maskiner: ugn med pyrolytisk sjävrengöring från Siemens, diskmaskin från Siemens, häll från Siemens, kolfilterfläkt från italienska Airforce (den är lite speciell) inbyggd kyl från Siemens med rostig plåt på utsidan, inbyggd frys under bänkskivan
Kakel: betongkakel av Claesson, Koivisto & Rune för svenska Marrakech Design
Lampa: vintagearmatur från Belgien

 

Träffa andra Miinuskunder

 

Mer av Isabelle

Blogg: http://isabelle.elledecoration.se/
Instagram: https://instagram.com/isabellemcallister
Facebook: https://www.facebook.com/dosfamily
Hemsida: http://isabelle.se/
Pinterest: https://www.pinterest.com/isabellemca/