
Det är en detalj som är lätt att förbise, men valet av ho och hur den monteras i bänkskivan är viktigare än många tänker på, både för kökets funktion och livslängd. Fel ho gör köksarbetet krångligare och ökar risken att smuts och vatten samlas kring diskhon.
Hur stor ska diskhon vara? Hur många hoar behöver du?
Det första du måste göra är att fundera på hur du använder hoarna i köket. Innan diskmaskin var standard var det naturligt att ha två stora hoar, en för diskvattnet och en för sköljning. Idag räcker det många gånger med en ho.

Den hon får å andra sidan gärna vara av modell större. Alla vet hur ugnsplåten ser ut efter att man gjort klyftpotatis i ugnen – smutsen sitter ganska hårt. Då underlättar det om du kan sänka ner plåten i blöt i hon en stund, så att vattnet får lösa upp smutsen före diskning. Ett annat tillfälle är när du ska diska stora wokpannan som inte heller går ner i en normalstor ho; får du ner den ordentligt i hon, slipper du blöta ner både byxor och golv.


Stor ho ryms i litet skåp
Valet av ho påverkar köksplaneringen också på ett annat sätt. En stor ho går kan normalt monteras i ett 60 cm brett bänkskåp (”vaskskåp”), medan två normalstora nornalt kräver ett 80 cm brett skåp. Det finns också en variant som kallas 1 ½ ho, en normalstor diskho och en liten sköljho. Den modellen ryms oftast i ett 60 cm vaskskåp.
Hur ska diskhon fästas i bänkskivan?
Väljer du inte stålbänk med integrerad ho används normalt en av tre metoder för att fästa hon i bänkskivan: ovanpåliggande med kant, nedfräsning eller underlimning. Nackdelen med ovanpåliggande är att du alltid får en kant, något som försvårar rengöring och dessutom gör att det ofta samlas vatten intill kanten.

Därför föredrar de flesta antingen nedfräst ho eller underlimmad. Med en underlimmad ho blir det själva bänkskivan som utgör kanten till hon, något som ökar risken för att slå flisor ur skivan. Det slipper du med en nedfräst ho. Väljer du nedfräst ska du se till att skarven mellan hon och själva bänken verkligen tätas ordentligt, så att det inte blir en glipa där det kan samlas smuts och vatten.

Ska blandaren sitta i diskhon eller bakom?
De modeller där blandaren sitter i hon ska vara förstärkta för att ge stabilitet, något de oftast är. Trots det blir stabiliteten oftast ännu bättre om blandaren fästs i bänkskivan, vilken normalt är grövre än hon.
I vilket material ska diskhon vara?
Fortfarande så är det rostfria de vanligaste materialet till ho, men vill man ha ett annat bra och tåligt material så är Silgranit ett bra val. Det är ett material som består av 80 procent granitsten, 19 procent bindemedel och 1 procent keramik. Ytan är lättskött och reptålig. Det finns också i flera färger.
Hur rengör jag hon effektivt och miljövänligt?
Det finns ett väldigt bra och miljövänligt medel som heter Fix-Universal som rengör och polerar: du hittar det på www.fix-universal.com.
Fler artiklar som kan intressera dig:
- Belysning: Så lyckas du med kökets mest förbisedda detalj
- Bänkskivor: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
- 28 dagar – följ en köksrenovering från början till slut
- Bänkskivor: Mer om keramiska bänkskivor
Vill du ha hjälp med planeringen av ditt eget kök?
Beställ en kostnadsfri köksplanering med Puustelli Miinus!
Översta bilden, image credit: Caitlin Childs, "Carter taking a bath", CC license CC BY SA 2.0. Photo edited, light and colurs.