Med rätt förvaring och ett och annat husmorsknep behöver du inte oroa dig för dålig mat under sommarmånaderna. Här är sju tips som förlänger hållbarheten och undviker onödigt släng.

 

Skala en kokosnöt

Kokosnötsskal sägs kunna absorbera etengas och hålla känsliga frukter och grönsaker fräscha upp till tre gånger längre. Dessutom ska det neutralisera dålig lukt. Skala nöten, låt skalet torka och lägg det som det är tillsammans med frukten och grönsakerna.

Tomater är en av de grönsaker som gärna mognar i rumstemperatur.​
Tomater är en av de grönsaker som gärna mognar i rumstemperatur.​

Dela upp grönsakerna

Grönsaklådan längst ned i kylskåpet håller vanligtvis en temperatur på runt 10° C vilket är alldeles för varmt för många gröna råvaror. Sallad, rotsaker, svamp och bär, till exempel, bör du istället placera längre upp i kylen där det helst inte ska vara varmare än 5° C. En förteckning över bra temperaturer för grönsaker hittar du på www.livsmedelsverket.se.

Vänd äggen upp och ned

Enligt EU-standard märks våra ägg med ett bäst före-datum på 28 dagar efter värpdagen. Men standarden baseras på förvaring i rumstemperatur och tar hänsyn till en generellt lägre livsmedelshygien än vad vi har i Sverige. Förvarar du äggen i kylskåp med den spetsiga sidan nedåt så håller de faktiskt upp till hela tre månader.

Att hitta de finaste råvarorna lönar sig både i längden och i smaken.​
Att hitta de finaste råvarorna lönar sig både i längden och i smaken.​

Prioritera kvalitet

Frukt och grönsaker av högre kvalitet håller i regel längre. Snabbt uppdriven potatis, till exempel, har både kortare livslängd och mindre smak. Är råvarorna skadade kortas dessutom hållbarheten ned rejält.

Låt kylskåpet jobba lite extra

Under högsommarmånaderna är det en god idé att sänka temperaturen i kylskåpet med ett par grader. Den extra energiförbrukningen spar du in på att undvika onödigt svinn. Packa inte heller kylskåpet fullt. Det förhindrar luftcirkulationen och varma luftfickor kan uppstå.

Frys in mejeriprodukterna

Mjölk, smör, grädde och ost går bra att frysa om de inte går åt i tid och håller god kvalitet i 2–3 månader. Mejeriprodukter expanderar även en aning när du fryser in dem, så det är en god idé att lämna lite utrymme i behållaren. Oöppnade paket går dock bra att frysa som de är. Tina i kylskåpet så produkterna inte utsätts för onödig värme.

Bra att veta: Fryst grädde går inte att vispa och fryst ost blir lätt smulig.

Fryst grädde går inte att vispa – men passar perfekt att göra din egen sommarglass på.​
Fryst grädde går inte att vispa – men passar perfekt att göra din egen sommarglass på.​

 

Håll koll och håll efter

Se efter dina färskvaror och rensa och skär av eftersom.

  • Möglig ost rensar du genom att skära av den mögliga delen med ca en centimeters marginal.
  • Ät upp övermogen frukt direkt. Ett halvskämt äpple smittar snabbt av sig till omkringliggande frukt.
  • Slokande grönsaker som knippmorötter, rädisor, kål eller gurka ger du enkelt nytt liv med ett par timmars bad i iskallt vatten.
  • Ytterligare ett knep är att lägga lite hushållspapper i morotspåsen. Då håller morötterna sin knaprighet i flera veckor.

 

Källor: Livsmedelsverket, Svenska ägg, Arla foods, Slangintematen.se