Tömt kök före renovering
Lite tomt blir det när gamla köket är bortplockat. Men inte ska du gå hungrig för det.

Tiden under en köksrenovering kan vara prövande, obekväm och till smaken ganska enformig. Men det är långt ifrån nödvändigt.
Vi bjuder på några tips som gör din renovering till en ren – om än handdiskad – njutning.

 

Glöm inte det praktiska med ett kök

Detta är kanske det viktigaste för att göra tiden utan ett ordentligt kök så enkel som möjligt. Det är vanligt att fokusera för mycket på att lösa matlagningen. Men diskstation och sophantering är praktiska detaljer som du snabbt kommer att sakna om det inte är löst innan renoveringen är igång.

Köksutrustning
Det lättare att behålla rätt och lagom mängd redskap framme om du vet vad du ska laga under renoveringstiden blir.

 

  • Se över vilka kökspartier du kan bevara efter rivningen och hitta ett bra utrymme för dem. Tänk på att du kommer vara utan fläkt, så närheten till ett fönster är att rekommendera. Kan du använda bänkskivan, eller en del av den? Be hantverkarna såga till skivan för att passa där du vill ha den.
  • Planera en långsiktig meny så du vet vilka redskap du behöver ha tillgängliga.
  • Investera i en kransdusch till handfatet. Det underlättar enormt, både när du ska fylla stora kastruller och diska dem. Såvida du inte har badkar eller rent av extra utrymme i tvättstugan för tillfällig installation av diskmaskinen förstås. Det finns kranduschar för tillfällig montering att köpa på de flesta byggvaruhus.
  • Sopor kommer du inte undan. Hitta därför en undangömd plats för sopor och sortering. Har du slutna sorteringslösningar sedan tidigare använder du förstås dem.
  • Planera för en tillfällig vask, där du kan slå ut vätska under matlagningen.
  • Skaffa en kokplatta med två plattor. Det finns även smarta gasolkök du kan använda. Men om ditt provisoriska kök står i till exempel vardagsrummet är el ett säkrare alternativ än gas.

 

God mat är ingen konst även utan kök

Pizza i all ära. Och visst är det en utmärkt lösning lite då och då. Men att ständigt hänvisa sig till pizzerian eller kvartersgrillen är inte hållbart i längden. Och inte heller tvunget. Det finns massor av sätt att överleva köksrenoveringen med din kulinariska heder i behåll.

Grill med kött.
Grillen är ett perfekt alternativ även på vintern.

 

  • Håll det enkelt. Det går att laga god mat med väldigt små medel. Tips på bra receptsidor hittar du längre ned.
  • Fyll frysen till max. De flesta maträtter som är svåra att laga i ett provisoriskt kök fungerar istället utmärkt att frysa in. Grytor, köttbullar, lasagne, och olika pajer är alla goda exempel. Varför inte frysa in en mustig rödvinssås som du sedan kan låta förhöja dina enklare rätter.
  • Laga rawfood. Det viktigaste köksverktyget när du lagar rawfood är en mixer. Så mycket mer behöver du inte. Vilket förstås är tacksamt när man står utan ett ordentligt kök. Rawfood bjuder på en hel del nya och spännande smaker för många. Kanske kan det till och med utveckla dina kockfärdigheter under köksrenoveringen.
  • Grilla. Det går även på vintern. En varm glöd värmer mer än bara mat under frostiga vinterkvällar och dammiga köksrenoveringar.

Enkla recept till ditt temporära kök hittar du till exempel på sajten Laga hemma, som är fylld av recept på enkel, snabb och god mat.

Goda recept på rawfoodhittar du hos Rawfoodfamiljen och på bloggen Rawfoodrecept.