Köket är det rum där vi har flest elslukande apparater, så här finns det stora möjligheter att göra energibesparingar. Här kommer några tips.

Nya hushållsapparater drar mindre el

I dagsläget finns det väldigt energisnål utrustning för köket. Jämför vi tex en gammal frys mot en ny, så drar den gamla 7-8 gånger mer el, så skillnaden är stor. När du väljer ny utrustning så välj energiklass A+ eller A++

Diska med mindre vatten

Många gånger står vi och sköljer rent disken under rinnande varmvatten för att sedan diska det i diskmaskinen med alldeles för hög temperatur.

  • Oftast räcker det med 55 grader för att det skall bli rent.
  • Undvik handdisk om möjligt, det förbrukar 2-3 gånger mer vatten

Koka vatten energisnålt

En induktionshäll är den bästa spislösningen för köket, den är snabb och energisnål. Har man ingen induktionshäll så är vattenkokaren ett bättre alternativ när man skall koka vatten.

Tina ekologiskt

Kan man planera sin matlagning så är kylskåpet det allra energisnålaste sättet att tina fryst mat. Har man inte den tiden kan man välja att tina upp det på stenbänkskivan i köket. Det går ganska fort och drar ingen energi alls.

Värm inte upp kylen eller frysen

Maten ska alltid svalna innan den ställs in i kylen eller frysen. Det drar mycket energi om man ställer in varma saker.

Se till att kyl och frysdörrar hålls stängda. Lätt hänt att dörren blir på glänt när barn hämtar glass från frysen t ex. Moderna kylskåp är utrustade med varningssignal för höjd temperatur.

Energisnål belysning i köket

Välj LED-belysning till köket som drar minimalt med el och lamporna har en lång livslängd. LED-belysningen har i alla avseenden blivit bättre, och det finns även lampor som har varma toner.

Låt inte fläkten stå på i onödan

Att låta uppvärmd luft gå ut i onödan är slöseri med energi under vinterperioden, så stäng av fläkten när du vädrat ut allt efter stekningen.