Frågar man en kock eller någon som verkligen gillar matlagning om vad som är viktigast i ett bra kök” brukar svaret bli ”att det är tillräckligt med bänkytor”.

Och det är klart – lagar du en hel middag för många, med flera rätter och sallad, så upptäcker du snabbt fördelen med tillräckliga bänkytor. Och är ni dessutom fler som jobbar i köket blir det ännu tydligare: med tillräckliga bänkytor får alla en plats att jobba på.

Beredningsytan, kökets viktigaste arbetsyta

Beredningsytan är bänken mellan spishällen och vattnet och kökets viktigaste yta. Man brukar säga att den ska vara 80–120 cm bred – varken mindre eller större. Det är lätt att tänka sig att en större yta automatiskt är bättre, men man ska komma ihåg hur man rör sig hela tiden med att skölja upp vid vattnet, sedan ner med det som ska beredas på beredningsytan och sedan ner i stekpannan: är bänken bredare så innebär det att man måste förflytta sig mer.

Beredningsytan är den del av bänken som är mellan vatten och häll.

Avställningsytor på båda sidor om vattnet och spishällen

Att ha avställningsytor på båda sidor om vattnet och spishällen är också viktigt. Är beredningsytan upptagen så ska man ha fortfarande ytor där man kan ställa av kärl som ska lyftas av från hällen, eller efter att dessa diskats.

Planera köket så att beredningsytan blir mellan 80-120 cm bred och avställningsytor vid sidan av både häll och ho.

Välj ett tåligt material för bänkskivorna

Bänkskivor är det mest utsatta i ett kök, därför är det viktigt att välja ett material som tål hårt slitage, fukt och värme. Bekanta dig gärna med Miinus keramiska skivor, tåligt och riktigt läcker design! 

Vilken höjd ska bänkskivan ha?

Helst borde man ha olika höjder på bänkskivorna för olika ändamål. Till exempel skulle spishällen, där man jobbar med högre kärl, kunna vara lägre så att det blir lättare att se ner i dem, men oftast är det ändå bäst att ha sammanhängande arbetsytor i samma höjd.

Standardhöjden på bänkskivan är 90 cm, men detta kan givetvis anpassas efter den som brukar köket.

Frågan är givetvis hur du gör om en är väldigt lång och den andra väldigt kort – har du några idéer ?