Diskho full med disk
Ingen ovanlig syn. Varje dag lägger vi i genomsnitt 30 minuter på att diska och duka undan mat (SCB). Då får det gärna vara enkelt.

Inget annat rum i hemmet får stå ut med så mycket stök som köket. Här är sex tips som gör det enklare att hålla rent – och roligare att stöka ned.

1. Välj släta ytor

Det gäller för alla ytor. Från skåpluckor till bänkskiva och stänkskydd. Keramik är både slittåligt, slätt och lättskött, liksom kvarts, granit, marmor, komposit och glas. Även rostfritt är enkelt att hålla rent, men tänk på att det räcker med lite torkat vattenstänk för att den ska se fläckig ut.
Ett slätt golv underlättar också. Klinkers med smutshungriga fogar undanbedes med andra ord i det städsmarta köket.

2. Placera diskmaskinen i arbetshöjd

Diskmaskin i arbetshöjd är lättare att både fylla på och plocka ur och du minskar risken för ”kvarglömda” glas och tallrikar i diskhon. Som en bonus underlättar du för ömma ryggar.

Diskmaskin i arbetshöjd.
Ibland är det långt ner till diskmaskin. En diskmaskin i arbetshöjd är både ergonomisk och lättare att fylla och tömma.

3. Utdragbara skåp

Stängda, utdragbara skåp som når hela vägen till tak är lätta att hålla rena, samlar inte damm som öppna skåp och gömmer inte heller utgångna varor på samma sätt som dess fasta motsvarighet. Precis som golv, bänk och stänkskydd ska förstås även luckorna vara släta.

4. Löstagbara socklar

Hur ofta lyckas vi göra helt rent i springorna mellan fasta socklar och golv? Löstagbara socklar gör en värld av skillnad. Har du centraldammsugare är det dessutom enkelt att installera sockelsug.
Ett alternativ är att göra som restaurangköken och låta bänkstommen vila på sockelfria ben.

5. Planera för öppna ytor

Generösa ytor gör det framför allt enklare att komma åt. Men minskar även risken för överbelamring vilket inte rekommenderas i det lättstädade köket.

Ett rent kök.
Större ytor ger inte bara sken av att vara renare, de gör det faktiskt mer lättstädat.

6. Få koll på maskinerna

Tänk framförallt igenom placeringen av din kaffemaskin. Kaffe skapar många och ibland svåra fläckar. Men även brödrost, elvisp, kastruller och andra verktyg är värda en extra tanke. Precis som det ska vara lätt att nå och ta fram ska det vara lika enkelt att ställa tillbaka.

Lättstädade material i köket:

  • Till bänkskiva/stänkskydd: keramik, kvarts, granit, marmor, komposit, glas, rostfritt.
  • Till golvet: linoleum, lackat eller målat trä
  • Till skåpluckor: släta material – är de i matt utförande slipper du dessutom synliga fläckar från händer

Mer läsning för dig:

25 tips när du ska planera nytt kök