Först kanske vi måste reda ut begreppet biokomposit, vad är det?

Det är en blandning av naturfiber och polypropen. Förutom att den är lätt, stark och tål både värme, kyla och väta är det ett material som inte utmattas, vilket möjliggör upprepad flyttning samt återmontering. Den är också helt fri från formaldehyd och är 100 % återvinningsbar.

Biokomposit är med andra ord ett lätt och slitstarkt material. Köksstommen väger bara hälften av vad en normal stomme av spånskiva väger. Användandet av biokomposit innebär också en halvering av koldioxidutsläppet, inte illa.

Bilindustrin var tidigt ute med användandet av biokomposit. Man behövde ett material som var lätt, segt, återvinningsbart och som tålde extrem kyla och värme. En bil kan vara i -30 graders kyla eller stå i solen då det i bilen kan bli uppemot +60 grader. Så tänk på biokomposit nästa gång du slår på ”blinkersen” på bilen, du gör du det med all sannolikhet på en biokompositspak.

Lång livslängd och bra produkthållbarhet är en av de allra viktigaste aspekterna i att värna om miljön. Biokompositen har även öppnat helt nya designmöjligheter för Puustelli Miinus, se filmen hur köket med biokompositstommar växer fram.

Läs mer om Miinuskonceptet