Den frågan får jag ofta och en lite undrande blick, ”låter det inte lite negativt?”.

Utgångspunkten vid framtagningen av Miinuskonceptet var att man ville skapa något helt nytt i grunden, ett riktigt ”supermiljö-kök” med en halvering av koldioxidutsläppen. Utöver detta skulle köket ha en lång livslängd och en hållbar design. Är inte det en fantastisk tanke, att kunna bli riktigt gammal och ändå vara lika vacker.

Miinus-kök med vita biokomposit-stommar med vitrinluckor. Bänkskåpen har luckor i björk med en vit bänkskiva i keramik. FOTO: Jonas Eklund

Med dessa riktmärken började designern Salovaara tillsammans med projektgruppen Miinus-projektet. Man insåg ganska snart att man måste tänka i helt nya banor, med nya material som är lättare, tåligare och bättre för miljön. Designen måste också få helt nya input.

Hårt arbete och mycket tålamod

Med ett tålmodigt och mycket målinriktat arbete under många års tid där både designer, ingenjörer och materialexperter samarbetade kunde man ta fram ett helt nytt ”kökskoncept” som fick namnet Miinus.

Miinus står för mindre vikt, mindre koldioxidutsläpp. Vikten och koldioxidutsläppen har halverats!

Läs mer om Miinus-köket

Miinus-stommarna går att välja utan bakstycke vilket gör att väggens syns genom skåpet.

Välkommet med nytt klimatavtal

Vi har kunnat glädjas över att man lyckades nå ett nytt klimatavtal i Paris, och nu senast även att de två största utsläppsnationerna USA och Kina skrivit under fördraget. Mycket glädjande!

Nu gäller det bara att alla länder gör verklighet av sina löften. Tänk om alla tillverkande företag skulle kunna halvera sina koldioxidutsläpp. Jag är oerhört stolt över att Puustelli har gjort det med nya Miinus-konceptet och hoppas att vi kan inspirera fler att göra detsamma. Läs mer om Puustellis gröna arbete

Miinus står också för ”minimera” allt onödigt som inte behövs i köket. När vi planerar ett Miinus kök har vi mottot ”less is more”

Kolla gärna på vår video om Miinus uppbyggnation: