Eftersom vi gillar att laga mat blir det också oundvikligen en hel del skal, rens och rester. Hemma i stan går det mesta rakt ner i soppåsen men här på landet med en stor tomt så komposterar vi det som går att kompostera. Miljöfrågan är en trend som blir allt mer viktig för oss alla och för mig är det självklart att bidra på alla sätt jag kan. Och tänk att dessutom få egen perfekt kompostjord, det är en fantastisk bonus. Vårt nya Miinuskök med återvinningsbara lätta stommar i biokomposit kommer bli ett annat sätt att bidra.

Hmm ... lite trångt kanske?
Hmm ... lite trångt kanske?​
Jupp, lite trångt. Och jätteroligt ser det ju inte ut ...
Jupp, lite trångt. Och jätteroligt ser det ju inte ut ...​

 

Mellanlandar i låda på köksbänken 

Vi har skaffat en behändig isolerad komposttunna som vi ställt bakom några buskar och den sväljer det mesta. Men innan potatisskalen och kaffesumpen väl hamnar där ute så behöver det ju mellanlagras någonstans i köket. Hittills har vi använt en plastlåda med lock på diskbänken. Varken snyggt eller särskilt rymligt men tillräckligt praktiskt för att funka ett tag. Men det är ju inte riktigt köksdrömmen att ha en halvkladdig glaslåda på bänken.

 

Slutstation. Och om ett tag är det perfekt matjord.
Slutstation. Och om ett tag är det perfekt matjord.​

 

Miljöstation högt på önskelistan

Och förutom den där lådan blir det en hel tomburkar, tidningar, kaffekapslar och en massa annat som också ska tillbaka till kretsloppet. Vi som inte har bil får samla sånt på hög till de gånger vi hyrt eller lånat någon annans bil.

Så nästan överst på vår önskelista till Puustelli stod en riktig miljöstation med ordentliga och praktiska förvaringsmöjligheter.

Pekka funderade ett tag och kom sen på en riktigt smart lösning som vi aldrig tänkt på själva. Idag har vi en sophink och en varmvattenberedare i skåpen under diskbänken som i de flesta sommarhus. Men Pekka hittade en outnyttjad hörna på ritningarna för det nya köket och ritade in varmvattenberedaren där istället. På så vis får vi plats med dubbelt så mycket förvaring för återvinning under diskbänken. Perfekt för oss som behöver samla på hög och perfekt för regniga dagar när man inte vill gå ut till komposttunnan på en gång.

 

Jag ser verkligen fram emot att få slippa lådan …