Grovt kan man dela in kök i tre huvud-stilar; modernt, klassiskt och traditionellt.
Nu är det givetvis så att stil inte har en knivskarp gräns, utan det flyter lite. Dessutom skulle man kunna tillägga att vi människor uppfattar stilar lite olika.

Det som en del upplever som modernt kan i andras ögon vara klassiskt osv. Det är dessutom så många andra saker som påverkar intrycket av köket, som golvet, tapeten, kaklet, handtagen och beslagen t ex.

En kombination där det supermoderna Miinusköket möter en lantlig miljö med timmervägg och vedspis. FOTO: Jonas Eklund

Vi kanske också funderar på vilket kök som passar huset? Huset på landet, funkisvillan eller sekelskiftslägenheten

Man kan göra det lite lättare för sig om man betraktar köket som möbler, att köket är en del av min möblering. Alltså se mer till helheten, hur det passar ihop med mina övriga möbler. Detta har blivit ännu påtagligare nu när planlösningarna är väldigt öppna och köket är en del av vardagsrummet. Det kan vara en sekelskiftslägenhet eller villa som man inrett med moderna möbler och inredning, då passar det med ett modernt kök. Har du en funkisvilla har du antagligen inrett den i modern funkisstil och då passar ett modernt kök bäst.

I ett traditionellt hus i falurött och vita knutar, där inredningen är traditionell och lantlig, är det kanske mest passande med ett lantkök.

Vi styrs av trender

Från att det skall vara lantligt bohemiskt till det ultramoderna kliniska, vita och allt däremellan. Nya trender i färger och material kommer och går. Vad skall man välja? För man kan ju inte byta kök varje år?

Man är oftast hemmablind

Du skall självklart välja den stil du själv gillar. Se på helheten, vilken stil passar in i ditt möblemang och inredning. Sen är det inte helt fel att ta hjälp av ett par utomstående ögon , t.ex. av en duktig köksinredare. Man blir lite ”hemmablind” i sin egen miljö. Tar man hjälp av en duktig köksinredare kan man också jobba målmedvetet med att skapa en viss miljö där alla detaljer påverkar helheten. Det kan vara allt från ”saluhall”, ”bistro”, ”lantköket”, ”minimalistiskt”.

Våga med färg och kontraster

Oavsett vilken stil du väljer så är färgsättningen och materialvalen viktiga. Mötet mellan olika kontraster, färger och material. Kalla, varma, mörka och ljusa, dessa möten skapar möjligheter. Många är väldigt försiktiga med färger och väljer att gå ton i ton, men då är risken stor att köket blir ganska intetsägande.

Puustellis inredare kan färgsättning och materialval, detta är en av orsakerna till att många Puustelli kök är så harmoniska och läckra. Puustellis nya ekologiska kökskoncept Miinus är ett helt nytt och unikt som passar in i de flesta miljöer.

Det viktigaste för oss på Puustelli har alltid varit, att fånga dina tankar och visioner, och utifrån det forma ditt personliga kök.