Köksblandare finns i dag i alla tänkbara färger och former. I köket har den dubbla funktioner, dels som praktiskt arbetsredskap, dels som smycke eller designdetalj.

Vi kan ha många olika åsikter om hur en köksblandare ska se ut. Till det moderna köket ska det kanske vara en stilren Alessi-design och till ett traditionellt kök en borstad gammaldags mässingsblandare med rattar – kanske inte alltid den mest praktiska om man jämför med en ettgreppsblandare.

De flesta väljer en kromad blandare, men idag finns det faktiskt ett ganska stort utbud av både material och färger.

Bortsett nu från design, färg och materialval så ska man nog tänka efter hur blandaren ska vara utformad för att den ska fungera i det praktiska köksarbetet.

Många uppskattar en blandare med hög pip för att lätt komma under med större kärl och pannor. Utbudet av blandare med utdragbart munstycke växer också stadigt, en blandartyp som ytterligare förenklar rengöringen av kärl och diskho.

Den finländska tillverkaren Oras har länge utvecklat beröringsfria blandare. Det är rätt smidigt att inte behöva kladda ner blandarspaken om man har kladdiga fingrar, vilket inte är så ovanligt i köksarbetet. Genom att stoppa händerna under blandaren vid sensorn får du färdigtempererat vatten. Sedan finns det ett vred för bara hett, för att till exempel skölja av stekpannan, och ett vred för bara kallt vatten. Detta tycker jag är ett exempel på innovativt tänkande som tar hänsyn till hur vi arbetar med vattnet i köket.

En blandare bör vara utrustad med diskmaskinsavstängning. Men varför kan det inte vara en traditionell Ballofix i diskbänkskåpet?
Oftast är det just dessa kopplingar som läcker, därför rekommenderar alla försäkringsbolag idag att en blandare ska vara försedd med diskmaskinsavstängning. Det blir en trygg och säker skruvkoppling.
Läs mer om branschregler för en säker vatteninstallation på: http://www.sakervatten.se/branschregler

Många ser blandaren i köket som ett litet smycke, därför finns det många olika åsikter på både design, storlek, material och färg.

Hur tycker du att detta smycke ska se ut?
Eller tycker du att det praktiska går före?