Varför tar en köksrenovering så lång tid egentligen? Vad gör hantverkarna? Hur går det till när ett kök monteras?
Under 28 dagar följer vi en köksrenovering, från rivning till färdigt kök. Längs vägen får du djupare insikt i vad som är bra att tänka på, innan du börjar din egen renovering.

En köksrenovering kan vara en jobbig historia. Framför allt om det ska ske medan du bor i huset. Köket är inte bara ett populärt uppehållsrum för många, utan naturligtvis en nödvändighet – därför blir livet svårare när det inte finns något kök på plats. 
Men också själva renoveringen är ett komplext kapitel. När du bläddrar i inredningstidningen och kikar på kök, eller går runt i butikernas köksutställningar, är det lätt att hitta favoriter. ”Sådär vill jag ha det!”. ”Och sådär!”. 

Planera nytt kök: detaljer, detaljer, detaljer

Att omsätta drömmen till verklighet är svårare. Var ska vi ha eluttag egentligen? Hur mycket el måste kopplas fram? Var sitter vårt avlopp idag, och hur får vi det dit vi vill imorgon?
Luckor, stommar, bänkar, vitvaror. Väggfärg, belysning, lister och socklar. Blandare, väggkrokar, fläkt, hörnskåpslösning, ideala avstånd mellan ytor ... beställningstider ... det är mycket att tänka på och lätt att glömma något, som sedan måste lösas ad hoc medan hantverkaren står och trummar med fingrarna. 

Köksrenovering från A till Ö

Nu startar vi en artikelserie här på bloggen där vi går igenom en köksrenovering steg för steg. Redan idag kan du läsa om trendexperten Stefan Nilssons köksrenovering i stugan och hur den har gått till. Där får du till exempel veta hur han gick från tanke till beställning. 
I serien 28 dagar tar vi det ett steg längre och går djupare in i processen. Varje vecka får du läsa om utvecklingen steg för steg, från rivningen av det gamla köket till det nya köket står färdigt.  

Inbott men utslitet. Köket före renoveringen hade sett sina bästa dagar. Men värst av allt var bristen på arbetsytor.​
Inbott men utslitet. Köket före renoveringen hade sett sina bästa dagar. Men värst av allt var bristen på arbetsytor.​
Både köksinredningen och vitvarorna var på upphällningen. Spisen var värst, men diskmaskinen var också i uselt skick. Varje gång den skulle användas, trillade något litet hjul ut ur den.​
Både köksinredningen och vitvarorna var på upphällningen. Spisen var värst, men diskmaskinen var också i uselt skick. Varje gång den skulle användas, trillade något litet hjul ut ur den.​

Köket föll sönder

Renoveringen du följer sker hos en familj i Bandhagen söder om Stockholm. Där bor Ulrika och Per med sina tre barn i ett egnahemsbyggt radhus från mitten av 1950-talet. När de flyttade in för drygt fem år sedan var köket i ”hyfsat” skick, berättar de, och de prioriterade annat i huset. 
Med åren har dock irritationen över kökets brister stadigt vuxit. Visserligen gillar de de höga överskåpen, men luckorna är gräsliga. Bänkytorna är dessutom minimala, den största arbetsytan är 40 centimeter. Spis och diskbänk gränsar till varandra, vilket helt tar bort avställningsytorna. 
Det senaste året har dessutom vitvarorna gett upp, en efter en. Ugnen går inte att stänga av. En platta, den största, går bara på maxvärme eller inte alls. Ur diskmaskinen trillar det delar i princip varje gång den öppnas.

Innovation fascinerar

Eftersom både Ulrika och Per gillar matlagning och tycker att det är viktigt med bra, hälsosam mat, är renoveringen välkommen. 
– Jag längtar till den dag då vi äntligen får laga mat i ett nytt, funktionellt och fräscht kök, säger Ulrika om projektet. 
De valde ett Miinuskök av flera anledningar. Miljövänligheten och kökets slitstyrka vägde båda tungt. 
– Men ärligt talat – så snart jag såg köket i verkligheten på en mässa var jag såld. Jag åkte hem till Ulrika och sa att ’ett sånt kök ska vi ha’, säger Per. 
Köket är fascinerande eftersom det är en verklig innovation, tycker Per. 
– Som en designguru jag hörde sa: ’innovation inom köksdesign brukar handla om en fem centimeter högre sockel’. Miinus är något helt annat. Puustelli har verkligen ansträngt sig för att göra något miljövänligt – det gillar jag, säger han.

Planering och rivning

Ulrikas och Pers resa inleddes när de började planera för sitt nya kök (Ladda ner Miinus planeringsguide här). Köksinredaren Pekka Ojanne kom på hembesök och diskuterade det nya kökets utformning. Några dagar senare återkom han med ett förslag på hur köket skulle kunna inredas. Efter ytterligare några möten och diskussioner, var allt spikat.

Planritning för nya köket, med mått.​​
Planritning för nya köket, med mått.​​
Den längre väggen, med kyl, diskmaskin och diskbänk. De översta skåpen ströks i ett senare skede.​
Den längre väggen, med kyl, diskmaskin och diskbänk. De översta skåpen ströks i ett senare skede.​
Kortväggen med spis och ugn. Till höger det nya dörrhålet in till matrummet.​
Kortväggen med spis och ugn. Till höger det nya dörrhålet in till matrummet.​

 

Ulrika och Per har valt vitrinskåp med klart glas för överskåpen. "Då kommer konstruktionen fram, det gillar vi", säger de. Bilden är fotad på Miinusbutiken i Täby.​
Ulrika och Per har valt vitrinskåp med klart glas för överskåpen. "Då kommer konstruktionen fram, det gillar vi", säger de. Bilden är fotad på Miinusbutiken i Täby.​

Per och Ulrika valde att ta hand om rivningen av det gamla köket själva, men att låta Puustellis utvalda hantverkare ta hand om själva renoveringen. 
– Det är roligt att renovera och mycket går att göra själv, som att gipsa väggar och tak. Men det tar ändå tid, och med tre barn, arbeten, skola och allt annat finns helt enkelt inte all den tiden. Vi riskerar att inte bli klara i tid och att sabba hantverkarnas schema: den risken vill vi inte ta, säger Per.

Nu har arbetet börjat. I denna sektion på bloggen – ”28 dagar” – får du steg för steg se vad som händer i köket.