Vad händer när man sätter in ett kök med ultramodern stil i lantlig miljö, allt i 100% vitt?
Vi följer med Richard Moberg på Puustelli Miinus till Vallentuna, där monteringen av ett Miinuskök blev klart för en dryg månad sen.

I Byggnaden bedrevs skolverksamhet fram till 1960-talet. För att skapa rymd har nedervåningen där köket finns gjorts om. Från början var det två rum, ett som som en gång i tiden har fungerat som lektionssal och det andra som var matsal.

- Jag trodde nästan att det skulle bli för mycket vitt, säger Richard, men med alla fina kontraster och ruffa detaljer så blev det riktigt bra. Det finns många fina smådetaljer som disktorkskåpet och glashyllorna i stommarnas ovansida. Vi har verkligen fått till ett modernt kök samtidigt som vi har bibehållit den gamla känslan.

Målet var att skapa ett ljust kök som inte var känsligt och som skulle passa stora sällskap.
Det finns många fina detaljer i köket. Den gamla timmerväggen har behållits synlig med en glasskiva framför.
Gammalt möter nytt - kontrasterna mellan den ultramoderna keramikskivan och timmerväggen bakom glasskivan.
Målet var att skapa ett funktionsdugligt kök som passar stora sällskap.
En öppen hylla för kokböcker blir en bra avslutning mot väggen och en snygg detalj i köket.
I ett ekologiskt kök består stommen av biokomposit. En slinga med led-belysning är integrerad i stommens undersida.
Det nya köket innehöll mer och bättre förvaring. Köksön är centralt placerad och passar för stora sällskap.
En stor ho där en hel plåt går ner.
Ett ultramodernt kök i en lantlig miljö. Många gamla detaljer blir en fin kontrast till det moderna köket.
Ett önskemål var att skapa ljust kök som inte är känsligt. Ett exempel på tåligt material är den keramiska skivan som tål både hög värme och slag.
Köksön blir en bra avställningsyta efter en storhandling.

Text och bild: Jonas Eklund