Kocken och köksmästaren Oscar Ljungqvist är delägare i flera restauranger i Västerås. Hans gedigna erfarenhet från restaurangköket blev en stabil grund när han och fästmö Emilie Nygren renoverade köket hemma i villan.
 

Oscar Ljungqvist är kock och krögare. I bakgrunden Emilie Nygren och barnen Adalia, 2, och Alfred, 1.

– En sak vi ville var att öppna upp mer. Det gamla köket var ett eget rum, nu blir köket och vardagsrummet ett och samma. Och det funkar bra när vi har gäster – då kan Oscar stå och laga mat men ändå vara med gästerna, säger Emilie om det nya köket.

Tidigare var köket sitt eget rum. I och med renoveringen togs en vägg bort så att kök och vardagsrum nu hänger ihop med varandra.

Hon och Oscar flyttade från lägenhet till villan i Västerås för två år sedan, strax efter dottern Adalias födelse.
– Vi tyckte att huset kändes hemtrevligt och att det hade potential, trots att det kändes som en tändsticksask – furu överallt, säger Emilie.
Det var rejält: dörrposter, stengolv och annat var av robusta byggmaterial, något Emilie inte alltid upplever i nybyggda hus.

Charmtrollet Adalia hjälper gärna till med matlagningen. I det nyrenoverade köket finns gott om arbetsyta och det finns utrymme för fler än en kock.

Sedan dess har de renoverat stora delar av huset, målat och tapetserat. Till slut blev det dags att ta tag i köket, ett rum som de egentligen inte alls var nöjda med. Det var litet, trångt och hade färger och trämaterial som inte alls passade Oscars eller Emilies smak.

Det vita kaklet och den mörka bänkskivan bidrar båda till att framhäva de träfärgade fönsterkarmarna. Karmarna ger samtidigt en mjukhet till köket, som med sin strama färgsättning kunde ha blivit hårt utan dem och trägolvet.


Av naturliga skäl var det Oscar som i första hand hade många tankar om funktioner i köket.
– Jag hade väldigt tydliga krav: en maximalt stor spis, en stor och rejäl spiskåpa som jag får plats under, jättemycket bänkyta och så stor kyl, frys och vinkyl som möjligt. Jag ville ha det som i amerikanska filmer, när kylen är högre än en själv, säger han.

Den stora hon gör det lättare att laga mat i hög hastighet utan slabb. Storleken underlättar också andra sysslor i hemmet.


En annan detalj han hämtat direkt från proffsköket är den rejäla hon. Den ska det gå att spola i utan att det skvätter över hela köket, säger han.
– En annan lyxig detalj som kommer från proffsköket är att vi har valt att ha två ugnar. Ångugnen är jättebra, där ångar vi ris, kyckling, fisk ...

Dubbla ugnar, varav en är en ångugn, var en lyx hämtad från proffsköket som familjen kostade på sig. Det ångrar de inte. Och att överskåpen skulle vara utan bakstycke var en självklarhet.

Tanken från början var att göra så mycket som möjligt själva, köpa stommar och sedan inreda.
– Men det skulle innebära att vi själva blev entreprenör och att vi skulle behöva hitta hantverkare, se till att de kom när de skulle och gjorde ett bra jobb och så vidare. Mycket jobb helt enkelt, så det blev en hög tröskel, säger Oscar.
En annan tanke var att låta en snickare platsbygga köket, men då behövde de fortfarande hitta någon som kunde designa det.
När Oscar besökte kökstillverkaren Puustellis butik och såg deras nya, miljövänliga köksinredning Puustelli Miinus, föll allt på plats.
– Jag kände direkt att ”japp, det här är klart, det här ska vi ha”, säger han.
– Sedan visade det sig att de var väldigt kunniga i butiken också. Jag kan proffskök, men faktiskt inget om hemmakök – där är det ju andra leverantörer och varumärken och en del andra aspekter man måste ta hänsyn till.

Efter att kökssäljaren hade besökt Oscar och Emilie hemma och pratat igenom planerna återkom han med en ritning som visade hur det nya köket kunde se ut. Då hade han lyckats få ihop helheten, något de inte riktigt lyckats med tidigare.
– De fick ihop allt på ett väldigt bra sätt, det ska de ha en stor eloge för. Och ritprogrammet de använde var bra, det gav snabb återkoppling, säger Oscar.

Lösningen för det nya köket innebar att en vägg slogs ner och att köket öppnades upp mot vardagsrummet. Extra bänkyta trollades fram med en förlängd arbetsbänk som blir en brygga mellan de två rummen. Den nya placeringen av kyl, frys och vinkyl frigjorde mycket yta i köket.

Rejäla kyl- och frysskåp var ännu ett krav från Oscar. ”Jag ville ha det som i amerikanska filmer där skåpet är högre än man själv” säger han.

Det var inte bara själva inredningen som avgjorde valet av leverantör. Erbjudandet om helhetsservice var en viktig del i det hela.
– Hade vi valt en annan lösning hade vi fått stå för väldigt många beslut själva, haft kontakt med många olika aktörer och så vidare. Det kändes tryggt och bra att de visste vad de gjorde och att de tog hand om allting. Och det är bra att samma person som ritar köket också ansvarar för hela bygget, säger Emilie.

Med tanke på Adalia, 2 år, och Alfred, snart 1 år, slipade Puustellis fabrik av hörnen på bänkskivan så att de fick en rund, mjuk och barnvänligare form.
Lätt att sortera, lätt att hålla ordning.

Miinusinredningen har en tydlig design, framför allt stommarna i biokomposit är annorlunda. Det är något många tar tillvara genom att låta dem vara synliga i köket. Det gäller även Emilie och Oscar, som valt att ha vitrinskåp som överskåp. Att du ser rätt igenom vitrinskåpen var också en av anledningarna till att de valde kakel.
– Det är jättesnyggt när kaklet syns och det känns så självklart – varför ha bakstycke när det finns vägg?”, säger Emilie.
De valde vitt kakel för att det tillsammans med bänkskivan framhäver de bruna fönsterkarmarna på ett vackert sätt. Bänkskivan i keramik är också en viktig detalj i sig: bara sju millimeter tjock, men tål mycket och ser lite annorlunda ut.
Att köket skulle vara i mörkt trä var annars ett självklart val när de väl hittat Miinusinredningen.
– Jag hade sett ett mörkt kök och visste att det skulle passa här. Jag gillar att det är något unikt, utan att det blir för trendigt – det ska ju hålla några år, säger Emilie.
Tack vare att det är laserat trä i luckorna och att ådringen lyser igenom lasyren blir ytorna också levande, trots att de är svarta säger Oscar.

Det öppna, u-formade köket har gott om bänkyta. Hällen är bred, men tack vare den annorlunda fläktlösningen blir ventilationen tillräcklig utan att fläkten blir en stor koloss i rummet.

Familjen trivs bra i det nya, öppna köket. Här står Oscar gärna och lagar middag till familjen på vardagen, gärna med gäster till helgen. Adalia, som snart fyller tre, hjälper gärna till, står på en stol vid bänken, sköljer och skär och lagar på sitt sätt. Alfred, snart ett, har fortfarande kvar att upptäcka köksglädjen.

Både Oscar och Emilie är väldigt nöjda med sitt nya, öppna kök. Ingen av dem kan peka ut en sak som bäst i det nya, istället är det flera olika saker. Som den keramiska bänkskivan som är ”fantastisk att baka på” och inte bryr sig det minsta om när Oscar ställer heta pannor och kastruller på den, den råa OSB-plattan i botten på en låda, bänkskivan som är 70 cm djup vid spisen för att ge ytterligare arbetsytrymme.

Den råa OSB-skivan i botten på lådorna är en detalj som Oscar och Emilie gillar lite extra.

– Jag fastnade för inredningen i första hand för designen och materialen, men att den är miljövänlig är verkligen en bonus. Jag mår bra av att veta att den inte är giftig, säger Oscar.

– Jag tycker att det fantastiskt att det är miljövänligt. Dessutom är det ett snyggt, stilrent och unikt kök som passar jättebra tillsammans med resten av vårt hus, säger Emilie.