Anders Hallström
Anders Hallström med familjens minsting i sitt nya kök. Foto: Martin Cederblad

Kaklet slutade mitt på väggen och skåpluckornas gångjärn höll på att ge med sig helt. Kökets bäst före-datum var helt enkelt passerat med råge i familjen Hallströms radhus i Vallentuna.
Idag har de ett toppmodernt kök i precis den stil de ville ha. Ett nytt kök som dessutom är en viktig del i ett nytänkande miljöprojekt.

På Höjdvägen i Vallentuna bor Anders Hallström med hustrun Marie Öhman och tre barn. För några år sedan kläckte Anders idén om att göra om sitt gamla radhus till ett toppmodernt miljöhus.
– När det pratas miljöhus handlar det ofta om nybyggen. Jag var intresserad av att se vad du kan göra med ett gammalt hus. Hur miljövänligt kan ett radhus från 1968 bli?, säger Anders Hallström.

Jobbar med ekologiska produkter

Till vardags är Anders projektledare för mässan Eco Now, en mässa som han själv grundat och som tar ett helhetsgrepp kring en miljösmart livsstil. Det handlar inte om att ha en miljöklassad bil eller om att köpa ekologiska grönsaker utan om allt – från boende via kläder och mat till fritidsintressen.
Via mässan hade han lärt sig massor om vilka möjligheter som finns och skaffat sig ett kontaktnät bland leverantörer av alla slag. Därifrån var steget inte långt till tanken om att bygga om ett gammalt hus.

Målet: en person, ett ton koldioxid

Så föddes projektet Eco Now House, inom vilket Anders totalt förvandlar ett standardhus anno 1968 till ”miljövänligt ut i fingerspetsarna” på 2010-talet. När huset står klart våren 2016 är det tänkt att Anders, Marie och barnen ska bo i huset och under ett år försöka komma ner på en total koldioxidförbrukning på ett ton per person. [LÄNK: http://onetonnelife.com/]
– För några år sedan gjorde Vattenfall och Volvo ett projekt där en familj skulle göra samma sak, men i ett nybyggt hus. Vi kommer att försöka göra det i detta 50 år gamla, säger Anders.

Stilen i det gamla köket kändes lite bedagad. Foto: Jan Hejra.
Det gamla köket var också bitvis väldigt slitet och trasigt. Foto: Jan Hejra.

Köket föll i bitar

Köket var ett av de första rummen som renoverades. Det var på tiden.
– Det gamla köket höll bokstavligt talat på att rasa ihop. Det var väldigt slitet överlag, några luckor hängde på trasiga gångjärn och längst in i köket fanns fortfarande spår kvar av det som tidigare var tvättstuga. Charmigt kanske, men inte riktigt vad vi ville ha.

Renoverat kök
Radhusets parallellkök gick från skruttigt till supermodernt och eko-klassat. Foto: Martin Cederblad
Bänkskåp
Bänkskåp – Slät lucka med vågrät ekfaner i färgen mörk choklad. Inga handtag. Foto: Martin Cederblad

Miinus ett "revolutionerande tänk"

När husets andra rum renoverats har det alltid funnits flera alternativ med snarlika värden att välja mellan. För köket var det en helt annan sak.
– För några år sedan hade det blivit ett Svanen-märkt kök, och det finns ju några att välja mellan. Idag finns det inga alternativ. Vill du vara maximalt mijlövänlig när du väljer kök, så finns bara Puustelli Miinus, säger Anders Hallström.
– Det är det första kökskonceptet som har utvecklats utifrån ett miljöhänsyn. Det är ett revolutionerande tänk. Så för vår del var det ett självklart val.

Köksbild
Vägg, golv och bänkskiva går i samma färg. Väggskåpen har lucka i brunt glas med ram av ek i färgen mörk choklad. Under bänkskåpen sitter belysningslist med LED-lampor. Foto: Martin Cederblad

Hittade utseendet i tidningen

Anders hade en tydlig idé om hur han ville att köket skulle se ut. Eller ska vi kalla det förebild?
– Jag hittade en bild på ett kök i en tidning där golv, vägg och bänkskiva var i samma material och färg. Det tyckte jag var jättesnyggt, så jag sparade tidningen med bilden.
Bortsett från utseendet hade familjen framför allt två önskemål på det nya köket: en bred spishäll och breda lådor.

Fullservice blev träff direkt

Det var utgångspunkten när Anders och Marie hade ett första möte med köksinredaren Louise Hüttemeier på Puustelli Miinus. Efter mötet med Louise fick familjen kostnadsfritt ett förslag på hur köket skulle kunna se ut. (Mer om Miinus All Inclusive-service.)
– Det var ett bra förslag. Det enda jag var lite fundersam kring var arbetsytan mellan högskåpen, jag trodde att den skulle kännas inträngd. Men det gör den inte alls, säger Anders.
Renoveringen påbörjades i november 2014. Totalt tog köksmonteringen en vecka.

Bra med dubbla arbetsytor

Idag har familjen levt i köket i snart ett år. Allt har hunnit sätta sig, prylar har hittat sin plats och både kaffemaskinen och vinkylen har fått bevisa sin nytta.
– Köket blev som jag hade förväntat mig. Jag har fått min breda häll, den är grym. Och lösningen med en arbetsyta bredvid spisen och en annan bredvid ugnen blev riktigt bra. Jag är jättenöjd med köket.

En avlastningsyta precis till höger om dörren in till köket. Den smidiga lilla vinkylen rymmer sju flaskor. Foto: Martin Cederblad
Skärbräda på köksbänk.
Bänkskivan kommer inte från Puustelli Miinus, men är en skiva av återvunnet material från Eco by Cosentino. Foto: Martin Cederblad
Spishäll och fläktkåpa.
I lådorna finns omväxlande friktionsmattor och inredning av filt, till exempel kniv- eller kryddställ. Köksmaskiner av bästa miljöklass från Siemens. Foto: Martin Cederblad
Interiör i högskåp.
Utdragbara hyllor i högskåpen. Foto: Martin Cederblad