Vid sekelskiftet var köket inte ett rum som inreddes speciellt utan var ett ganska litet rum med en serveringsgång. Var familjen välbärgad så vistades man inte alls i köket. Vardagsrummet med matrummet var desto större.

Samtidigt var köket i enklare hushåll och stugor integrerat med vardagsrummet, man hade en s.k ”storstuga”. Oftast hade man bara storstugan och ett sovrum för föräldrarna. Murstocken och spisen var centralt placerad i huset för värmens skull.

Köket har blivit en mer hajpad plats, beroende på flera orsaker. Jämlikhetsvärderingar, teknikutveckling, kocklandslaget och alla matprogram mm.

Se köket som Puustelli Miinus levererade till programmet "En Tysk, En Fransk Och En Husman".

Kring alla våra storhelger som vi firar tillsammans med släkt och vänner är maten väldigt central. Tänk en jul, påsk, eller midsommar utan den speciella maten som hör till, ja vi har mycket traditioner kring mat och gemensamma måltider.

Många upplever en större glädje genom att tillsammans med gästerna fixa maten. Varför inte, det blir roligare och går snabbare när man gör det tillsammans.

På 70-talet började vi försiktigt öppna väggen mot vardagsrummet med ett s.k ”barkök”. Man satte barväggskåp på barstativ (svarvade ben) ovan bänkskåp. Då var det olivgröna, senapsgula eller vinröda kylskåp och storblommiga sammetstapeter.

Under 90-talet började vi ta bort barväggskåpen för att få det luftigare mot vardagsrummet, men vi ville behålla bänkskåpen nertill för att inte helt sudda ut gränsen mellan kök och vardagsrum.

Många kök som planeras idag integreras helt med vardagsrummet. Kanske är vi tillbaka till den gamla ”stortugan”. Det nya tänket är att man vill skapa ett stort utrymme för mer umgänge med både familj och vänner.

Nu när köket integreras med vardagsrummet ställs också nya krav på design och teknik . Köket måste vara vackert att se på och smälta ihop med övrig inredning. Fläktar och maskiner skall vara effektiva och de får inte låta allt för mycket.