Vad är det egentligen som ett kök personligt? Och hur väljer vi färger och material som håller i smaken över flera år?
Inredningsarkitekten Helena Forsberg från inredningsbyrån BEBO ger oss inspirerande och praktiska tips.

Helena Forsberg, inredningsarkitekt, Bebo
Helena Forsberg driver inredningsbyrån BEBO tillsammans med kollegan Sara Sandanam. Hos dem är inredning, hantverk och arkitektur vanliga inslag i arbetsdagen.

Vad gör ett kök personligt?

– Personliga val av färger och material förstås, säger Helena Forsberg.
– Du får ställa dig frågan: var trivs jag bäst? Vilka miljöer får mig att känna välbefinnande och ger mig inspiration? Och hitta inspiration utifrån dina svar.

Mycket sitter i detaljerna

– Rent praktiskt kan du använda små installationer med blandade material. Du kan mixa kontrastfulla material som keramik, mässing, glas, kork och naturmaterial. Tänk något gammalt, något nytt, något lånat … Det ska finnas något av allt som talar om vem du är, förklarar Helena.

kontrastrik inredning
Kontraster framhåller både kök, detaljer och personlighet.

 

– Många tror att ljusstakar och keramik med lite patina hör hemma i ett bohemiskt lantkök, och stilrena burkar i ett modernt vitt kök. Men det är tvärtom. Både kök och detaljer kommer fram mer med kontraster. I Sverige har trenden vitt, minimalistiskt och neutralt länge hållit i sig. Det kan du till exempel kombinera med levande material som trä och näver för att få en mer levande känsla.

Platsbyggt ger karaktär

Mycket av ett köks personlighet sitter också i själva rummets egenskaper, menar Helena. Platsbyggda möbler är ett knep för att ta fram rummets karaktär. Det är dessutom extra praktiskt i mindre rum.
– Använd ett material eller en färg som går igen i köket. Maximera gärna väggytan med platsbyggda hyllor, tipsar hon.

Koksinredning med hyllor
Att täcka en vägg med hyllor, gärna platsbyggda, är ett spännande sätt att framhäva rummets egenskaper.

 

Hur väljer vi färger och material som ska hålla i smaken över flera år?

I Sverige är vi ganska måna om vår trendmedvetenhet. Men trender kommer ju och går. Därför, menar Helena, kan det vara bra att vara lite taktisk när vi tänker långsiktigt.
– Generellt kan du välja en stilren bas och sedan addera komplementfärger. Det gör det enklare att skapa förändring och ge fägring i efterhand, utan att behöva göra allt för stora ingrepp. Enfärgade luckor, till exempel, är enkla att ändra uttryck på med nya färger och nya handtag.
– Marmorbänkskivor i köket är väldigt trendigt just nu, men det kan vara en kostsam historia att byta och har dessutom en ganska ömtålig yta. Köp istället en bricka modell större eller en skärbräda i marmor.

Våga satsa på din favoritfärg

Idag speglar färg och material din personlighet och berättar en hel del om vilka vi är, till skillnad från förr då det mer speglade status, berättar Helena.
– Färg påverkar vårt sinnestillstånd och förmedlar olika stämningar och känsloupplevelser, så du ska absolut inte vara rädd att satsa på din favoritfärg.

Moodboard koksinredning Helena Bebo
En moodboard är perfekt för experimenterande med färg och känsla och kan bestå av egentligen vad som helst.

– För att testa dig fram är en moodboard ett perfekt verktyg, tipsar Helena. Om det är möjligt, använd gärna något material som återfinns i köket som grund. Och arbeta gärna med den i köket – eller det som ska bli ett kök. Då ser du hur dina olika färger samspelar i rätt ljus. En moodboard gör det enkelt att experimentera med färger tills du får en palett som passar just dig, avslutar Helena.