Man kan inte klaga på vädret, eller om jag ska gardera mig en smula: åtminston inte i Roslagen. En lååång skön höst. Massor av jobb för mig men så ofta jag kan smiter jag ut till stugan för att samla energi. En tur i skogen med hunden gör underverk för kropp och själ.

Kantareller på tomten – inte alls dumt.​
Kantareller på tomten – inte alls dumt.​
Redo att bli soppa.​
Redo att bli soppa.​

Ambitionen har också varit att plocka svamp, men ska sanningen fram har det väl inte blivit så mycket tid över till det. Några kantareller har vi hittat på tomten (skogstomt är inte alls dumt) och så har vi kvar hinkvis med torkade trattkantareller från år med mer tid. Så i helgen fick det bli trattkantarellsoppa. Alla har nog sitt eget recept, min mamma brukade till exempel ha ädelost i sin, men så här gör vi vår:

Höstmums.​
Höstmums.​

Stefan Nilssons svampsoppa

  • En hackad gul lök
  • En fint tärnad morot
  • En rejäl näve grovhackade blötlagda trattkantareller
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • En liter buljong
  • En klick crème fraiche
  • Timjan, salt, peppar, ev. lite pressad citron
  1. Fräs lök, morot och svamp i smöret. Pudra över mjölet och fräs lite till.
  2. Tillsätt buljong och kryddor, puttra sakta till allt är mjukt
  3. Blanda ner crème fraiche, koka upp och smaka av. Soppan ska vara rätt syrlig.

En perfekt hösträtt när det är kyligt ute och den går alldeles utmärkt att förbereda. Och sätter man på timer-funktionen på induktionshällen kan man helt glömma bort den och ta ett glas vin istället.