Mitt jobb som trendspanare tar mig till alla möjliga platser och den här veckan blev det Dublin istället för att åka till landet. En tidig morgon tog vi planet mot Frankfurt för att där byta till flyget mot Irland.

Många tänker nog inte på Irland (eller Storbritannien heller för den delen) som ett matland, men irländarna har under många år utvecklat sin livsmedelsindustri. Det var ju bland annat från Irland Europa fick sitt nötkött när galna kosjukan härjade.

Irländsk råbiff. Mumma.​
Irländsk råbiff. Mumma.​

Hög kvalitet på det mesta

Idag finns högkvalitativa leverantörer av ost, kött, grönsaker, skaldjur, fisk… En del i större skala men väldigt mycket framställs också lokalt enligt hantverksmässiga principer. Och med Golfströmmen runt hörnet har man också ett väldigt milt klimat, när vi var där i förra veckan blommade de första körsbärsträden. I januari!

I Dublin finns många restauranger med hög kvalitet på maten, som ändå inte behöver bli väldigt dyr.​
I Dublin finns många restauranger med hög kvalitet på maten, som ändå inte behöver bli väldigt dyr.​

Bra restauranger, bra priser

En stor del av resan kom därför att fokusera på mat och dryck. Dublin har numera ett fantastiskt restaurangutbud och inte behöver det kosta skjortan heller. På alla de bättre ställena fick man en tvårätters prix-fixe lunch för runt 20 euro, för 5 Euro extra fick du ett glas vin till. Eller varför inte en Irish Coffee? Vill du inte äta finmat finns givetvis också vanlig pubmat av varierande kvalitet och prisklass, men ingenstans är det egentligen dyrt.

Modernt och fräscht.​
Modernt och fräscht.​

Fyra favoritrestauranger i Dublin

Några av våra favoritrestauranger, utan inbördes ordning, var:

 

Alla fyra rekommenderas varmt – smaklig spis!

Och smaklig dryck, förstås.​
Och smaklig dryck, förstås.​