Jul är kul och ännu roligare blir det om tomten har med sig klappar du vet att du kommer att få mycker skoj med. Här är klapparna vi hoppas ska förgylla kök och matlagning många kommande år.

 

Sous vide-maskin från Sansaire.​
Sous vide-maskin från Sansaire.​

1. Sous vide-maskin från Sansaire

Sous vide-matlagning innebär att du tillagar maten vakuumförpackad på låg temperatur – 50–80 grader ungefär – under lång tid. Ofta används en vattenvarmhållare som håller en konstant temperatur på ett vattenbad där matpaketet är nersänkt.
Sansaire har tagit fram en sous vide-maskin som du hänger på kanten på en gryta eller bunke. Skillnaden på denna maskin och andra är framför allt priset: 1 995 kronor är långt under vad andra maskiner kostar.
Finns bland annat hos Cool Stuff.

Kaffeglas från Joco.​
Kaffeglas från Joco.​

2. Ta med-kaffeglas från Joco

Japp, vi dricker gärna kaffet på språng. Ännu hellre skulle vi göra det ur ett Joco-glas. Snygga och praktiska, dessutom mer miljövänliga än varianter i plast eller papp.
Finns bland annat hos Lapland Eco Store (vilka också har snygga glasburkar för konservering – kika under "glas").
 

Lunchlåda från LunchBot.​
Lunchlåda från LunchBot.​
Såsskålar från LunchBot.​
Såsskålar från LunchBot.​

3. Lunchlåda och såsskålar från LunchBot

Gammal glassförpackning för lunchen? Nej tack. Hellre då LunchBots fräscha burkar i rostfritt stål. Mindre plast är bra, att du dessutom kan dela upp maten på flera fack är ännu bättre.
Extra förtjusta blir vi i de små såsskålarna. Äntligen ett bra alternativ till thaiställets små såsburkar i plast!
Finns hos Lapland Eco Store.

Glasförvaring från U-konserve.​
Glasförvaring från U-konserve.​

4. Stötskyddade glasburkar från U-Konserve.

När vi ändå är inne på förvaring: U-Konserves glasburkar, omfattade med silikon, är ett miljövänligt och bra alternativ till allt annat du sparar rester, mis-en-placade råvaror, har lunchlåda och annat i. Funkar i kylen, frysen, ugnen (upp till 190°C) och micron. Sägas skall att om du inte planerar att bära med dig burken har Ikea en liknande burk till ett avsevärt lägre pris, men då är det utan silikonskyddet och med plastlock istället för glas.
U-Konserves burk finns bland annat hos Medveten Mini.

Smart nätpåse för frukt och grönt.​
Smart nätpåse för frukt och grönt.​

5. Luftig förvaring för gröna varor

Frukt tar plats och grönt trivs inte alltid bäst i kylen. En gammaldags men funktionell lösning är att förvara vissa varor luftigt i rumstemperatur – till exempel trivs tomater bra i ett soligt fönster.
Denna nätpåse i ekologisk bomull är perfekt för att stuva till exempel frukt utan att göra den helt oåtkomlig.
Denna och andra varianter på påsar finns bland annat på Lapland Eco Store.

Miniväxthus för köket.​
Miniväxthus för köket.​

6. Växthus för köket

Gröna växter och blommor höjer hemtrivseln, men hellre än fikusar och azaleor har vi köksväxter i köket. Fiskars Kitchen Garden är en trevlig variant med inbyggt växtbelysning.

Plantui Smart Garden växer med innehållet.​
Plantui Smart Garden växer med innehållet.​

En annan lösning är Plantui Smart Garden, där toppen på krukan lyfts upp vartefter växterna gror och växer till sig. Finns bland anant på Wexthuset.

Äntligen en bra kryddförvaring.​
Äntligen en bra kryddförvaring.​

7. Smart förvaring för köpta kryddväxter

Är du liksom vi urless på kryddor i kruka som inte överlever många dagar i köket? I så fall kan Herb Savor bli räddningen. Denna finurliga burk får plats i kylskåpet och lovar att hålla kryddorna fräscha i upp till tre veckor.
Finns bland annat på Bluebox.

Bra kokkärl från Hackmans.​
Bra kokkärl från Hackmans.​

8. Hackmans All Steel+ för alla värmekällor

Efter många års användning är vi fortfarande störtnöjda med kokkärlen i Hackmans All Steel-serie. Nu finns också All Steel+, en ännu lite vassare variant på kärlen och något som gärna får tränga in sig i kastrullskåpet efter jul. Det enda vi saknar är den gamla 2,5-literskastrullen med ett långt handtag: kom igen Hackmans, återuppta den i produktion igen!
All Steel finns bland annat hos Cervera, All Steel+ kan du läsa mer om hos Hackmans.

Rekommenderas av dem som vet.​
Rekommenderas av dem som vet.​

9. Proffsens panna – ja tack!

Nyligen var vi på jakt efter Scanpans CTX-stekpanna och besökte köksavdelningen på Stockholms finvaruhus. "Nej, tyvärr, vi har inte dem. Cervera däremot har dem", meddelade en mycket hjälpsam expedit, varpå vi undrade om vi lika gärna kunde välja en lika bra panna ur deras sortiment. "Som sagt, Cervera har dem”, sa expediten, ”det är det bästa rådet jag kan ge dig”. Otroligt bra kundservice, men också ett tecken på hur enastående dessa pannor är – något många proffskockar också kan gå i god för. Ett extra plus är att pannans beläggning, som klarar metallverktyg utan problem, är fri från perflourerade ämnen (PFOA) och därmed sannolikt bättre för hälsan.
Finns bland annat på vissa Cervera-butiker, men också på till exempel Bagaren och Kocken.

I en klass i sig.​
I en klass i sig.​

10. Vad som helst från Pillivuyt

Pillivuyts porslin är verkligen i en klass för sig kvalitetsmässigt. Tyvärr även prismässigt. Men önska får man, så vi hoppas på några rejäla ugnsformar, eller åtminstone brulée-formar, under granen.
Finns på massor av ställen, men bland annat på Cervera.

Bra val från Ikea.​
Bra val från Ikea.​

11. Metallform för ugnen

Porslin i all ära, ugnsformar i metall är väldigt smidiga. Det finns mängder med modeller, men vi har bra erfarenhet av Ikeas formar. Oavsett vilken du väljer, rekommenderar vi en variant med fällbara handtag: fasta handtag kan bli en riktig partykiller när du vill ha mycket i ugnen.
Ikeas formar hittar du här.

Äntligen perfekta pizzor.​
Äntligen perfekta pizzor.​

12. Ugnsstenen gräddar pizzan bättre

När vi ändå är inne på ugn: en baksten för ugnen skulle lyfta pizzabaket flera steg. Och brödbaket också, faktiskt. Men pizzabaket ... mmmm.
Finns bland annat hos Bagaren och kocken.

Fina redskap i hållbar bambu.​
Fina redskap i hållbar bambu.​

13. Miljövänliga köksredskap som håller länge

Bambu kommer som ett hållbart alternativ för köksredskap. Dessa är tillverkade av ekologiskt odlad bambu och certifierade på alla tänkbara sätt. Riktigt gröna och sköna verktyg, alltså.
Lapland Eco Store har ett stort sortiment av produkter i bambu.

Bambu för mat och dryck.​
Bambu för mat och dryck.​

14. Bambu för servering

Från Ekobo kommer många varianter på skålar, fat, muggar och tallrikar gjorda i bambu. Helt klart ett alternativ till plast – framför allt i barnservisen.
Kika in på Medveten Mini för fler bambuprodukter. Även till exempel Designtorget har serviser och annat i Bambu.

Rotborste och diskborste från Iris hantverk.​
Rotborste och diskborste från Iris hantverk.​

15. Handgjorda borstar från Iris.

Iris alla olika borstar kostar kanske mer än your average plastpryl, men är å andra sidan handgjorda på gammalt sätt, av naturmaterial. Ofta tillverkas de också av synskadade, så när du köper borstarna får du inte bara vackra kvalitetsprodukter utan stöttar också människor med funktionshinder.
Iris borstar finns på många ställen, men du hittar hela sortimentet hos Iris själva.

Automatisk tvålpump. Nödvändig lyx.​
Automatisk tvålpump. Nödvändig lyx.​

16. Ren utan kladd

Okej, vi förstår att denna kan verka lite överflödig – framför allt i ett Miinuskök där målet är att ta bort allt onödigt. Men oj vad skönt det vore att slippa tvätta av pumptvålen efter att vi tvättat bort deg, fett och kladd från händerna (och i detta pumpat på tvålen och kladdat ner den. Du vet.).
Automatiska tvålpumpen Otto finns bland annat hos Bluebox.

 

Alla butiker som nämns i denna post:

Lapland Eco Store
Medveten Mini
Medvetna.se
Iris Hantverk
Hackman
Bagaren och kocken
Ikea
Cool Stuff
Bluebox
Wexthuset