Köpet av stugan i Roslagen var kanske lätt. Man tittar på förutsättningar som hur mycket sol det är, om tomten är lättskött etc. Och invändigt var det självklart att skaffa nya sängar och måla om i vardagsrummet.
Men hur mycket mer ska man orka? Köket måste ju göras om så klart. Men när, var och hur?

Före: Inte våra färger. 

Eller måste är väl egentligen fel ord. Det var funktionellt, relativt fräscht (man sliter ju inte lika hårt på ett sommarstugekök som på köket i stan) och egentligen ganska lagom stort för oss. Men oj vad orange det var. Och mörkt också trots två stora fönster.

Före: Mörkt trots två stora fönster.

Så det kändes prioriterat att göra nånting åt det. Vi började i do-it-yourself-änden för att överhuvudtaget komma igång. De två överskåpen över bänken fick ryka. Egentligen är det praktiskt med de klassiska 70-talsskåpen som kan öppnas åt två håll men de tog allt ljus från fönstren och skymde sikten så att stugan kändes trängre än den är.

Renovering: Adjö, praktiska köksskåp ...

 

DIY: ... välkommen in, ljuset.

Sen var det det där med färgen… Vi tog till en klassiker: ”måla allt vitt tills vi vet vad vi vill ha”. Det blev i alla fall ljusare men det var ju ändå inte vad vi ville ha och framförallt kändes det lilla extrasovrummet innanför sovrummet som ett dåligt utnyttjat rum. Vad är viktigast - gäster eller kök? Well, det fick bli en kombination. Vi slängde ut gästerna i ett eget gästhus på tomten (isolerat och nymålat, så helt okej).

Uppfräschat: Ta-da! Både luft och ljus får plats i det uppfräschade köket. 

En önskelista för köket började sakta växa fram.
Det kan vara större än idag när vi ändå inte använder gästrummet till annat än ett stökigt förvaringsutrymme. Bänken är himla trevlig att hänga vid. Jag gillar att sitta på en barstol och spela dataspel och kolla på när Peter lagar mat. Den funktionen måste vara kvar.
En mer tilltagen bänkyta för att laga mat är ett måste. Och en diskmaskin. Och gärna ett kök som känns modernt men ändå passar in i vårt hus. Och mer och smartare förvaring!
Listan blir allt längre. Och miljöfrågan åkte upp ett snäpp för varje gång vi gick igenom listan med krav. Eko, källsortering och gärna miljövänligt.

Det här skulle bli ett framtidens kök.