De flesta av oss har ätit tillagad mat med denna teknik på någon ”finrestaurang”, men vad är det för metod?

Sous vide betyder vakuum

Sous vide är en metod för att tillaga mat. Namnet Sous vide kommer från franskan och betyder vakuum. Detta innebär att man tillagar maten i en vakuumförpackning i form av en lufttät påse i en ångugn eller vattenbad som har en noga kontrollerad temperatur.

Samma temperatur på utsidan och insidan

Fördelen med Sous vide är att temperaturen blir samma på utsidan och insidan av maten, detta betyder att man kan tillaga insidan till önskad temperatur utan att överkoka utsidan,vilket gör att maten blir saftigare och i exakt rätt temperatur.Dessutom kan man i vakuumförpackningen göra marinader och kryddningar.

Har funnits länge i restaurangvärlden

Tekniken med Sous vide har funnits kommersiellt i över 20 år på restaurangssidan, nu börjar den göra intåg till de privata köken.
Vem vill inte ha den där köttbiten helt perfekt stekt och kryddad.
Sen är det säkert inte till någon skada om det går snabbt.

Är detta framtidens ”gourmetsnabbmat” ?

Vi kommer kanske framöver köpa maten i färdiga vakuumförpackningar, kryddade och klara för att sättas in i en ångugn eller ”sous vide” apparat.

Läs mer om Sous vide