En av de saker som kanske förändrat köksplaneringen och funktionaliteten mest i köket under de senaste 20 åren är de stora utdragbara kökslådorna.
I takt med att de blivit allt vanligare har också mekanismerna blivit bättre och tål idag högre belastningar.

”Vad skall jag ha i de stora lådorna…?”

Jag minns en äldre dam som köpte ett kök av mig för nästan 20 år sedan. Jag hade endast hade valt stora utdragslådor i bänkskåpen. Damen var väldigt entusiastisk över sitt nya kök, men förstod inte riktigt vad hon skulle ha i de stora utdragslådorna: detta var ju något alldeles nytt för henne.

Puustelli använder den bästa lådan "Legrabox" från Blum som utnyttjar lådans bredd maximalt. Foto: Martin Cederblad

När jag förklarat att man kunde förvara allt från specerier, kastruller, porslin med mera i dem, insåg hon hur mycket enklare det blev att lyfta i och ur lådorna istället för att göra samma sak på skåpshyllor. Lådorna kunde hon fylla utifrån och in och ändå komma åt allt, istället för som i skåpen, att det alltid var svårt att nå det som stod längst in.

Hon valde att flytta ner allt i lådorna.
Sen kom följdfrågan:”Vad ska jag nu ha överskåpen till …?”

Utdragslådorna har medfört en mer effektiv förvaring. Mycket av det som tidigare förvarades i överskåpen får nu plats i bänkskåpen. Foto: Martin Cederblad

30 procent mer förvaring

Utdragslådorna har haft stor påverkan på kökslivet och det moderna kökets utformning. Man kan säga att ett normalstort kök får cirka 30 procent mer effektiv förvaringsyta tack vare stora utdragslådor. Det innebär att du kan ta bort en del skåp, utan att förlora effektivt förvaringsutrymme.

Men framför allt gör lådorna att mat och annat det mer lättåtkomligt och överskådligt.

En placering för avfall i arbetshöjd gör att du enkelt kan skrapa ner komposterbara rester. Foto: Martin Cederblad

Lådorna kan också utrustas med olika typer av indelare och korgar för att passa olika förvaringsändamål.

En lådinsats för kryddor i den översta lådan gör att du lätt hittar bland dina kryddor. Foto: Martin Cederblad

”Mjuk och ljudlös stängning…”

Till en början hade inte lådorna någon ”mjukstängning”, eller ”softclose” som det heter på fackspråk, och lådan kunde dunsa i hårt om den var tungt lastad. Numera stängs lådorna mjukt och ljudlöst.