Den åländska mästerkocken Michael Björklund driver flera restauranger, har skrivit ett antal böcker och blev senast vinnare i årets säsong av Robinsson. Nu gästar han det ekologiska köket Puustelli Miinus och tillräder härliga sommarrätter.

Det första sommarreceptet som Michael Björklund har tagit fram åt Puustelli är "Stekt torsk med smörslungade sommarprimörer och skummig kräftsås". Smakligt Puustelli!

Stekt torsk med smörslungade sommarprimörer och skummig kräftsås från Michael Björklund. FOTO: Martin Cederblad

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg, ca 180 g
  • 400 g små nypotatisar
  • 1 knippe morotsprimörer
  • Lite smör till stekning
  • 1 knippe rädisor
  • 1 knippe sockerärter
  • Smörgåskrasse till garnering
  • Salt
  • Peppar

 

Gör så här

Tvätta potatisen, ansa morötterna och rädisorna. Skär rädisorna och sockerärterna i bitar.

Koka potatisen lätt. Stek morötterna i smör i en panna 5-10 minuter, tills de börjar bli mjuka.

Stek under tiden torsken i lite smör tills den är klar. Vill man vara säker på när den är klar så kan man mäta innertemperaturen, när den är 46° är den som bäst. Glöm inte att salta och peppra.

Häll av vattnet från potatisen när den är klar och tillsätt sen potatisen med morötterna och slunga runt dem. När de börjar bli klara, lägg i sockerärterna och rädisorna och låt det snabbt värma upp, glöm inte att salta och peppra. Nu är de smörslungade sommarprimörerna klara att lägga upp på tallriken, lägg sen den fina torsken på, skumma upp såsen med en stavmixer och häll över och toppa med lite klippt smörgåskrasse. Nu är portionen klar att avnjutas.

Michael Björklund lagar mat i ett ekologiskt kök från Puustelli Miinus. FOTO: Martin Cederblad

Skummig kräftsås

Ingredienser

  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl hackad gul lök
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 msk kummin
  • 4 dl kräftbuljong
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • ca 2 msk god sprit, t.ex. en kryddad snaps
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

 

Gör så här

Låt det vita vinet koka ihop med lök, kummin och dillfrön tills ca 1 dl återstår. Häll på kräftbuljongen och låt allt reducera tills hälften återstår. Tillsätt då grädden och smör, smaka av såsen med spriten, salt och peppar. Vid servering, skumma upp såsen med en stavmixer och häll den på torsken.