Snart är det Midsommarafton och det börjar bli dags att fundera på vad som ska finnas på bordet. Den inlagda sillen är en klassiker på alla svenska högtider. Här bjuder vi på receptet som jag är uppväxt med och själv har tagit vid.
Det är receptet som få gästerna att säga "åh, vilken god sill".

För bästa resultat bör sillen göras ordning ca tre dagar innan den ska serveras. Lagen med sill bör även vändas om några gånger varje dag under tiden som den står och drar.

Sillen har en salthalt på 15 % och måste vattnas ur för att den ska bli ätlig. Alternativt så köper du färdigurvattnade sillfiléer.

Ingredienser

5 st sillfiléer alt. urvattnade sillfiléer

1 dl ättika

2 dl vatten

4 dl socker

1 tsk hela vitpepparkorn

1 tsk krossade kryddpepparkorn

5 st lagerbärsblad

2 st rödlökar

1 knippe dill

Gör så här

  • Blötlägg sillen 12 timmar innan. Lägg sillfiléerna i en rostfri bunke i 3-4 liter vatten. Byter man vatten ofta så skyndar man på processen.
  • Gör ordning lagen samtidigt som blötläggningen av sillen görs.
  • Skala och skär löken.
  • Blanda ättika, vatten, socker, vitpepparkorn, krossade kryddpepparkorn, lagerblad och den skivade löken i ett lämpligt kärl.
  • Lägg i sillfiléerna i lagen när de är urvattnade.
  • Rör om några gånger varje dag.
  • Garnera med några dillknippor innan servering.

Trevlig midsommar!