Det finns mängder av valmöjligheter. Färger och material är bara början. Sen kommer olika utföranden, ska det vara raka kanter eller fasade, handtag eller knoppar. Eller bara en grepplist kanske.

Det är lätt att känna att valet av alla detaljer blir övermäktiga, men det finns bra knep för att kunna tänka i nya banor och mer se helheten än detaljerna. Då brukar också detaljerna falla på plats enklare.

Jag försöker tänka ett rum som i sjok eller ytor, för att även få med golv, väggar och tak. De är ju precis lika viktiga som lådfronter och bänkskivor för helhetsintrycket. Rita gärna in dem på 3D-skisserna och färglägg eller hämta färgprover för att få de stora dragen att stämma överens.

Vi var rätt snabbt överens om att vi ville ha en mörk botten i vårt kök, det vill säga mörka lådfronter och ett mörkt golv. Då kändes det naturligt att följa upp det med en ljusare, luftigare överdel, så de synliga väggytorna visste vi att vi villa ha vita eller i alla fall ljusa. Om de sen skulle bli ljusgrå eller vita fick bli en senare fråga. Vårt lackade furutak som med åren blivit allt gulare ritade vi in som ett vitt tak.

När vi var klara med det var det mycket enklare att se vilka våra utmaningar i helheten var. I vårt fall var det två saker som stod ut: vår enda färgklick var den kantarellgula bänkskivan i keramik och vårt kök fick alldeles för många raka linjer för vår smak, det var inget som bröt av.

Det är när man kommit så här långt som den egna smaken ska få råda. En del gillar raka linjer, andra vill bara ha vita väggar. Och det är precis lika rätt som mycket färg eller något annat man väljer. Men skissen hjälper en att ta in alla delar och få en ännu bättre bild av slutresultatet.

Man får också en mycket bättre bild av vilka delar man har att jobba med för att få det som man vill ha det.

Vi ville ha exakt samma mörka linoleummatta som hemma i köket i stan för den är både snygg, miljövänlig och väldigt skön att gå på även kalla mornar. Så den låg fast i planerna.

Återstod då väggarna. Vid diskbänk och spishäll behövs ett mer praktiskt och stänktåligt material än bara målade väggar och de få väggytor som då var kvar skulle inte förändra helhetsintrycket. Vi beslut oss då för att låta väggarna vara vita och börja leta efter kakel eller väggmosaik som både kunde bryta upp linjerna och få in mer färg. Två flugor i en smäll!

En försmak av kaklet.
En försmak av kaklet.​


Sånt är ju så klart mycket enklare i teorin än i praktiken men efter att ha letat runt fastnade vi för sexkantiga handgjorda plattor med ett diskret mönster. Just de här var färdigmatchade i offwhite, grått och gult och tack vare att de är handgjorda har de en fin färgvariation som tar upp de flesta nyanser i köket.

Nu väntar vi spänt på att få se allt på riktigt!