Vi har väldigt mycket traditioner kring julen, detta gäller framförallt maten.
Traditionerna varierar mellan länder och familjer.

Jultraditionerna började under 1500-talet, då åt man särskild mat i Europa under julhelgen. De traditioner som vi har idag är en mix av 100-tals olika traditioner från olika europeiska länder. Kålrotslådan från det Finska köket har också fått en plats på det Svenska julbordet, då allt fler uppskattar mer vegetariska inslag.

Tilläggas kan att den är en perfekt smakkombination till just ”julskinkan”
Fördelen med lådor är att de kan lagas i förväg, och frysas in, för att plockas fram och värmas upp i ugnen under juldagarna.

Här kommer ett ”gammalt” klassiskt recept på finsk kålrotslåda.

2 kg kålrot
vatten/kokspad 1 ½ dl
2 tsk salt
20 g smält smör
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 dl sirap
½ tsk vitpeppar
½ tsk malen ingefära

  • Skiva de skalade kålrötterna och koka dem i så lite vätska som möjligt (räcker med en lite vatten på kastrullbotten). Rotsaker skall inte kokas i en stor mängd vätska, då lösgörs smakerna. Men håll ett öga på att det inte är för lite vatten så att det blir vidbränt. Låt det puttra i ca 2 timmar, så att det är ordentligt genomkokt och har fått en mörkare färg.
  • Spara 1 ½ dl av kokspadet, mosa kålroten, tillsätt kokspadet.
  • Blanda grädde, ströbröd,ägg, sirap, vitpeppar, ingefära och salt i en separat skål. Låt den stå 5 minuter så att ströbrödet sväller. Blanda detta med ”kålrotsmoset” till en smet.
  • Pensla ugnsformarna med det smälta smöret, häll i smeten, lägg några smörklickar på ytan.
  • Grädda i ugn i 150 grader, i tre timmar.
  • Låt svalna och frys in. Ta sedan fram för upptining på julaftonsmorgonen. Värm upp på låg värme i ugnen.