Allt du behöver för goda lussekatter.​
Allt du behöver för goda lussekatter.​

Sagt och gjort, en snabb googling och så fastnade jag för ICAs recept med mycket smör men utan kesella. Gillar att man blötlägger saffranet i lite sprit en stund också för maximal smak. Rutinerade bagare har säkert redan ett favoritrecept men jag brukar testa nya varje år. Mest för att jag aldrig kommer ihåg vilket jag använde sist.

Jäst och klart. Det visade sig bli ett kladdigt bak, men resultatet gör mödan värd.​
Jäst och klart. Det visade sig bli ett kladdigt bak, men resultatet gör mödan värd.​

Det här visade sig ge goda och saftiga bullar men en vansinnigt kladdig och svårarbetad deg. Men sånt vet man ju aldrig förrän efteråt.

Redo att gräddas.​
Redo att gräddas.​

Med frysen full av lussekatter känner jag mig både nöjd och rustad för jul och kan fokusera på att börja pynta.

Ljus med saffransdoft

Bästa delen med baket i min mening är att det doftar så gott av saffran i hela huset. För den som också gillar det men inte har tid att baka så lanserar nu det svenska doftmärket Byredo en kollektion doftljus med typiska juldofter. En bekväm lyxig genväg till en mysig stämning om man inte vill kladda med deg.