Hälsosam mat lockar.​
Hälsosam mat lockar.​

Oftast är det väl vid nyår man lovar sig själv att äta bättre och nyttigare, men med ett nytt kök ligger det ju också nära till hands att skaffa sig nya bra vanor. Både råsaftcentrifugen och smoothiemixern går varma hos oss just nu och maken läser allt han kommer över om vad man ska stoppa i sig just nu.

För det går ju så klart trender i vad som är nyttigt också. Eller vad som påstås vara nyttigt i alla fall. Kostråden avlöser varandra. Ena dagen är det LCHF och nästa dag är det något annat.

Superfood nya trendmaten

Nåt det talas mycket om just nu är ”Superfood”, ingredienser med alldeles särskilt bra egenskaper. Det är ett bär med hur mycket c-vitamin som helst eller en svamp som påstås kunna sänka blodtrycket. Färskt, torkat eller kanske som pulver. Och det säljer som smör i solsken, titta bara i närmsta butik.

Superfood – nyttigt på riktigt, eller bara ett försäljningsknep?​
Superfood – nyttigt på riktigt, eller bara ett försäljningsknep?​

Skeptikerna hävdar att Superfood bara är en marknadsföringsterm och att många av dessa livsmedel egentligen inte kan belägga sina påstådda effekter med vetenskapliga bevis. Andra säger att oavsett om ett bär innehåller massor av c-vitamin eller inte, så är frukt, bär, grönsaker och nötter alltid bra att få i sig alldeles oavsett om vi kallar det Superfood.  

Inom EU är det sedan 2007 förbjudet att använda termen Superfood i marknadsföring om man inte kan belägga effekter med vetenskapliga fakta. Men ordet används i många sammanhang ändå.

Nyttigt på riktigt eller bara för själen? Det kvittar kanske.​
Nyttigt på riktigt eller bara för själen? Det kvittar kanske.​

Superfood funkar (eller är det självbedrägeri?)

Jag känner mig i alla fall lite extra nyttig när jag pressar min egen juice på morgonen eller slänger ner en näve spenat i smoothiemixern. Tron kan försätta berg och visst blir man lite extra pigg av att dricka det? Eller?
Det är i alla fall en väldigt kul och bra start på morgonen och om det beror på Superfood eller på att det görs i ett nytt snyggt kök, det låter jag vara osagt…