Åse Miljateig, kvalitets- och effektivitetskonsult på Time Factory.​
Åse Miljateig, kvalitets- och effektivitetskonsult på Time Factory.​

Åse Miljateig är effektivitetskonsult och övertygad om att ordning och reda gör kökslivet enklare. Dessutom spar det tid, minskar stress och förebygger konflikter.
Här är hennes bästa tips för hur du ordnar en effektiv och enkel struktur i köket.

– Börja med att titta på dina vanor i köket; vad du gör när du har handlat och kommer innanför dörren, vad det är du handlar, hur du lagar mat och hur du umgås i köket. Hitta ditt vardagsmönster och planera sedan efter det, säger Åse.

Planera tillsammans

– Är ni flera i hemmet är det viktigt att sätta sig tillsammans och planera, fortsätter hon. Det hjälper inte att det är en som är strukturfascist och har bestämt var allt ska vara. Då kommer sakerna ändå aldrig hamna rätt i slutänden.

Tänk naturligt och enkelt

Målet är så få moment som möjligt och att allt finns nära till hands när du arbetar i köket. En enkel grundregel är att sakerna du använder ofta ska ligga så nära platsen du använder dem vid som möjligt.

– Det får inte heller vara för krångligt. Ordningen ska kännas naturlig och vara enkel att hålla efter.

Allt den kryddglade behöver – bara en armslängd bort.​
Allt den kryddglade behöver – bara en armslängd bort.​

– I ett nytt kök ställer man ofta in sakerna i skåpen samtidigt som de packas upp ur flyttlådorna. Det brukar alltid sluta med att du har alla glas, till exempel, i flera olika skåp istället för samlat på ett och samma ställe.
– Börja istället med att ställa upp allt som ska förvaras på ett bord och se vad som passar in var. Skissa sedan upp en plan innan du ställer in sakerna.

Näbbdjurslådan ska finnas med

Näbbdjuret är ett djur som inte passar in i strukturen för övriga däggdjur. Därför har näbbdjuret fått ge namn åt en speciell låda i köket hos Åse.

– Jag tycker man ska ha en näbbdjurslåda i hemmet, för det kommer alltid att finnas saker som inte passar in i den övriga strukturen. Även om det är krimskrams som presentpapper och snören, kortlekar, anteckningsblock och tändstickor, så använder du det i köket. Och då ska det också finnas till hands i köket.

Struktur gör det enklare att hitta i lådan – trots blandat innehåll.​
Struktur gör det enklare att hitta i lådan – trots blandat innehåll.​

 

Vi letar tre veckor per år

Med lite ordning och reda frigör man med andra ord en hel del tid som kan läggas på viktigare saker som familj,

– Tänk på allt du letar efter varje dag och föreställ dig hur det skulle vara om du aldrig mer behövde leta efter det, avslutar Åse.

 

Sugen på fler kökstip? Läs också: