Tiden då vällagad mat var synonymt med timmar framför spisen är förbi. Här är fem nya köksprodukter som spar tid åt dig – utan att tumma på slutresultatet.

 

Foodini skriver ut din mat.​ Foto: Natural Machines​
Foodini skriver ut din mat.​ Foto: Natural Machines​

1. Foodini: perfekt ravioli på nolltid

Att vika en perfekt ravioli kan vara lika tidskrävande som en 18-hålsrunda. Med marknadens första 3D-printer för och nglet mea den kunna printa slas i denna stund för att göra matlagningen, enklare, nyttigare och nglet memat behöver du bara lägga i ingredienserna och låta printern göra jobbet åt dig. Foodini når marknaden inom en snar framtid och ska enligt tillverkaren Natural Machines kunna printa all typ av mat. I vilken form som helst.

 

Två ugnar i en. ​Foto: Samsung​
Två ugnar i en. ​Foto: Samsung​

2. Samsungs delbara ugn: väntan på att ugnen ska bli ledig är över

Nu behöver du inte längre dubbla ugnar för att laga olika rätter i olika temperaturer samtidigt. Samsungs nya två-i-en-ugn innehåller två fläktar och en avdelare som ger två helt oberoende ugnar och möjligheten att grilla kyckling samtidigt som du gräddar chokladkakan.
 

Foto: Quooker​
Foto: Quooker​

3. Quooker – kokande vatten direkt i kran

Den nederländska uppfinningen har egentligen funnits på marknaden sedan 90-talet men har nog först i dagens tidspressade värld funnit sin rätta plats. Ingen vattenkokare är snabbare än denna tidstrogna kran. 

 

Foto: Siemens​
Foto: Siemens​

4. Siemens varioSpeed Plus – diska färdigt medan gästerna väntar på desserten

Diskmaskinen i Siemens nya vitvaruserie IQ700 diskar upp till 66 procent snabbare än det generella standardprogrammet. Tekniken heter varioSpeed Plus och finns med även i seriens ugn. Denna har dessutom utrustats den tidssparande funktionen Coolstart som tillagar fryst mat utan att du behöver vänta på att ugnen ska bli varm. 

Foto: AEG​
Foto: AEG​

5. Let’s taste – laga maten från tvättstugan

I fjol lanserade AEG appen Let’s taste som hjälper dig hålla reda på maten du har i ugnen. Gott så. Men senare i år kompletterar de med en ugn som gör appen verkligen användbar. Ugnen kommer utrustad med en kamera som håller reda på maten medan den tillagas. Och när det är dags att göra något säger appen till. Ugnstemperatur och tillagningstid styr du självklart via appen. Kanske från jobbet eller från altanen i sensommarens kvällssol.