Bröd från butiken på Ängavallen i Vellinge. Foto: Ängavallen
Bröd från butiken på Ängavallen i Vellinge. Foto: Ängavallen​

 

Efter många mörka vintermånader vaknar nu – äntligen – lusten att ge sig ut att hitta nya, roliga gårdsbutiker och mikroproducenter av mat och dryck. Och det finns mycket att upptäcka – kött, ostar, muster och öl, honung, grönsaker, för att inte nämna självklarheter som sylter och marmelader.

Men det är inte alltid självklart var du kan hitta maten och produkterna du söker. Visst finns ibland en del närproducerat i din lokala mataffär, men vill du ha ett större utbud, bättre koll på varor och leverantörer och dessutom en starkare upplevelse, är det läge att börja leta gårdsbutiker.

Det verkar variera på olika platser i landet, men i Stockholm har i varje fall inte jag lyckats hitta någon organisation eller förening som samlar gårdsbutiker och matproducenter (tips till er som har gårdsbutik eller producerar mat lokalt: organisera eder och gör det lättare för oss att hitta fram). 

Men jag har hittat några bra platser att leta på: här är de.

 

Gårdsnära gör det enkelt att söka med tydliga alternativ.
Gårdsnära gör det enkelt att söka med tydliga alternativ.​

Gårdsnära.se

Gårdsnära finns både på datorn och som app. I deras databas finns drygt 2100 närproducenter. Du hittar allt från bröd och kött till restauranger och butiker som säljer närproducerat med hjälp av deras lättanvända söktjänst.

Gårdsnära drivs ideellt och är avgiftsfritt.

 

Mat & smak

Sajten Mat & smak är kanske inte lika smidig och omfattande som Gårdsnära.se, även om den har en lista på lokala matproducenter, uppdelad på landskap.
Å andra sidan innehåller den mycket annan bra information – bland annat en länksamling med många bra tips om sajter med bra läsning om ekologisk mat.

 

Närproducerat och hemlevererat

Har du inte bil eller tid att åka runt och handla direkt hos producenterna, kan du fortfarande köpa närproducerat. Företaget Gården direkt finns i Slakthusområdet i Johanneshov och levererar närproducerat både till butiker, restauranger och privatpersoner. Tyvärr måste du dock beställa för minst 2 000 kronor per tillfälle för att få hemlevererat utan kostnad – för mindre beställningar får du betala 250 kronor för hemleveransen. Kanske läge att beställa tillsammans med grannarna?

En lista på företag som levererar hem hittar du för övrigt på Klimatsmart.se. Då handlar det dock oftast om ekologisk mat, inte närproducerad specifikt. 

 

Har du tips på bra gårdsbutiker eller lokala matproducenter i Stockholmsområdet?