Laga mat är kul. Ännu kuligare om det dessutom inte går åt mer energi än nödvändigt. Foto: roanokecollege
Laga mat är kul. Ännu kuligare om det dessutom inte går åt mer energi än nödvändigt. Foto: roanokecollege​

Storkok, snabbmiddag, brödbak, "slänger ihop en snabb lunch" – matlagning är roligt och nödvändigt. 
Men köket är också en stor energislukare. Det har Electrolux tagit fasta på, och tipsar om nio knep som gör din matlagning mer miljövänlig.
I många fall blir matlagningen grönare samtidigt som plånboken blir tjockare.

Här är Electrolux tips:

1. När du renoverar köket, välj en induktionshäll. Eller byt i det kök du redan har. Induktionshällen sparar 25 procent energi jämfört med en glaskeramikhäll, och 50 procent jämfört med gjutjärnsplattor.
(För Miinus-köket rekommenderar vi alltid vitvaror med bästa energiklass, vilket kan göra besparingen ännu större.)

2. Använd matlagningskärl med minst lika stor botten som plattan. Sticker plattan ut vid sidan om kärlet, blir det en massa spillvärme som bara går upp i köksfläkten.

3. Har du varmluftsugn, ställ in maten redan när du slår på den så använder du all energi. 

4. Använd matlagningstermometer. 

Lagar du mat ute, inser du snabbt hur stor skillnad locket gör.
Lagar du mat ute, inser du snabbt hur stor skillnad locket gör.​

5. Använd alltid lock när du kokar något. (Lockets effekt blir tydlig om du lagar mat på stormkök. Testa gärna att koka upp vatten med och utan lock, mät tiden.) 

6. Stäng av plattan när maten nästan är klar – den blir färdig på eftervärmen.

7. Använd mikron för uppvärmning, men inte för att tina maten.

8. Sänk värmen i varmluftsugnen. Jämfört med i vanlig ugn, ska temperaturen minskas med ungefär 10 procent i en varmluftsugn.

9. Med varmluftsugn kan du också ha två plåtar i ugnen samtidigt. Väldigt bra när du vill ugnslaga till många. 

 

Det var Electrolux tips.
Vilka är dina bästa knep för att minska din energiförbrukning i köket?